Dat blijkt uit een studie van Ernst & Young Tax Advisors en Regioplan Policy Research in opdracht van de Europese brouwersvereniging The Brewers of Europe. De studie bekijkt de biermarkt in 31 landen in Europa. België is met een bierproductie in 2010 van 18,1 miljoen hectoliter zeker niet de grootste in Europa. De koploper is Duitsland, met 95,7 miljoen hectoliter. Ook Nederland, Polen, Spanje en het Verenigde Koninkrijk maken meer bier.

Maar 59 procent van de Belgische productie vloeit wel naar het buitenland. Daarmee is België de Europese kampioen. Het volume ging er in 2010 bovendien op vooruit, naar 10,6 miljoen hectoliter. Stella Artois, Leffe, Duvel, maar ook kleinere merken zoals Delirium Tremens, laven steeds meer dorstige kelen in het buitenland.

In absolute volumecijfers hebben Duitsland (15,1 miljoen hectoliter voor de export) en Nederland (14,1 miljoen hectoliter) nog een voorsprong. Maar Duitsland blijft hangen op het Europese exportgemiddelde van 16 procent. En de Nederlandse export is sterk op de terugweg. In 2008 vloeide nog 16,7 miljoen hectoliter naar het buitenland. Het belangrijkste exportmerk is Heineken. Dat kreeg de voorbije jaren sterke klappen op de erg Amerikaanse winstgevende markt, al stopte de neergang in het laatste kwartaal van 2011. Stella Artois daarentegen groeit sterk in de Verenigde Staten, en haalde in 2010 een volume van bijna 1,1 miljoen hectoliter. Die Stella wordt vanuit België verscheept naar de VS.

Wolfgang Riepl

Dat blijkt uit een studie van Ernst & Young Tax Advisors en Regioplan Policy Research in opdracht van de Europese brouwersvereniging The Brewers of Europe. De studie bekijkt de biermarkt in 31 landen in Europa. België is met een bierproductie in 2010 van 18,1 miljoen hectoliter zeker niet de grootste in Europa. De koploper is Duitsland, met 95,7 miljoen hectoliter. Ook Nederland, Polen, Spanje en het Verenigde Koninkrijk maken meer bier. Maar 59 procent van de Belgische productie vloeit wel naar het buitenland. Daarmee is België de Europese kampioen. Het volume ging er in 2010 bovendien op vooruit, naar 10,6 miljoen hectoliter. Stella Artois, Leffe, Duvel, maar ook kleinere merken zoals Delirium Tremens, laven steeds meer dorstige kelen in het buitenland. In absolute volumecijfers hebben Duitsland (15,1 miljoen hectoliter voor de export) en Nederland (14,1 miljoen hectoliter) nog een voorsprong. Maar Duitsland blijft hangen op het Europese exportgemiddelde van 16 procent. En de Nederlandse export is sterk op de terugweg. In 2008 vloeide nog 16,7 miljoen hectoliter naar het buitenland. Het belangrijkste exportmerk is Heineken. Dat kreeg de voorbije jaren sterke klappen op de erg Amerikaanse winstgevende markt, al stopte de neergang in het laatste kwartaal van 2011. Stella Artois daarentegen groeit sterk in de Verenigde Staten, en haalde in 2010 een volume van bijna 1,1 miljoen hectoliter. Die Stella wordt vanuit België verscheept naar de VS. Wolfgang Riepl