België is een van de favoriete 'belastingparadijzen' voor Finse bedrijven

09/01/14 om 12:36 - Bijgewerkt om 12:36

Bron: Trends

Belgische vennootschappen zijn een populair vehikel voor Finse ondernemingen om belastingen te vermijden. Dat blijkt uit een recent rapport van Finnwatch.

België is een van de favoriete 'belastingparadijzen' voor Finse bedrijven

© reuters

Volgens deze kritische onderzoeksinstelling gebruiken de 20 grootste Finse bedrijven 225 buitenlandse vennootschappen in fiscale constructies. Ook Nederland en Luxemburg zijn populair.

Op de lijst prijken ook ondernemingen met reële activiteiten in België, zoals Nokia (telecommunicatie) en Stora Enso (papier) en Kone (liften). Volgens Finnwatch hebben 205 Finse bedrijven een dochter in wat de NGO 'fiscale paradijzen' noemt; vooral Nederland maar ook België. Ons land is volgens het netwerk interessanter voor belastingontwijking dan de Kaaimaneilanden, Cyprus en de Maagdeneilanden.

België trekt met de notionele-intrestaftrek steeds internationale groepen aan. In Nederland is het holdingstatuut interessant voor fiscale constructies. De Europese Unie hervormt dit jaar de richtlijn die de fiscale gevolgen van dit soort constructies regelt. "Finland moet tijdens deze onderhandelingen erop aandringen dat effectief wordt ingegrepen tegen agressieve fiscale planning", aldus Finnwatch.

Lees meer over:

Onze partners