Volgens deze kritische onderzoeksinstelling gebruiken de 20 grootste Finse bedrijven 225 buitenlandse vennootschappen in fiscale constructies. Ook Nederland en Luxemburg zijn populair.

Op de lijst prijken ook ondernemingen met reële activiteiten in België, zoals Nokia (telecommunicatie) en Stora Enso (papier) en Kone (liften). Volgens Finnwatch hebben 205 Finse bedrijven een dochter in wat de NGO 'fiscale paradijzen' noemt; vooral Nederland maar ook België. Ons land is volgens het netwerk interessanter voor belastingontwijking dan de Kaaimaneilanden, Cyprus en de Maagdeneilanden.

België trekt met de notionele-intrestaftrek steeds internationale groepen aan. In Nederland is het holdingstatuut interessant voor fiscale constructies. De Europese Unie hervormt dit jaar de richtlijn die de fiscale gevolgen van dit soort constructies regelt. "Finland moet tijdens deze onderhandelingen erop aandringen dat effectief wordt ingegrepen tegen agressieve fiscale planning", aldus Finnwatch.

Volgens deze kritische onderzoeksinstelling gebruiken de 20 grootste Finse bedrijven 225 buitenlandse vennootschappen in fiscale constructies. Ook Nederland en Luxemburg zijn populair. Op de lijst prijken ook ondernemingen met reële activiteiten in België, zoals Nokia (telecommunicatie) en Stora Enso (papier) en Kone (liften). Volgens Finnwatch hebben 205 Finse bedrijven een dochter in wat de NGO 'fiscale paradijzen' noemt; vooral Nederland maar ook België. Ons land is volgens het netwerk interessanter voor belastingontwijking dan de Kaaimaneilanden, Cyprus en de Maagdeneilanden. België trekt met de notionele-intrestaftrek steeds internationale groepen aan. In Nederland is het holdingstatuut interessant voor fiscale constructies. De Europese Unie hervormt dit jaar de richtlijn die de fiscale gevolgen van dit soort constructies regelt. "Finland moet tijdens deze onderhandelingen erop aandringen dat effectief wordt ingegrepen tegen agressieve fiscale planning", aldus Finnwatch.