Voor het onderzoek werden de gegevens van de banken BNP Paribas, Société Générale, BPCE, Crédit Agricole en Crédit Mutuel onder de loep genoemen. Een derde van de filialen die deze banken in het buitenland hebben, bevindt zich in fiscale paradijzen, blijkt uit de studie van het platform.

De Franse banken blijken vooral veel filialen in Luxemburg te hebben opgericht: 118 in totaal. Opvallend is wel de tweede plaats van België, met 87 filialen. Nederland, Ierland en Zwitserland vervolledigen de top vijf. "

We zijn er ons van bewust dat BNP Paribas via Fortis ook reële activiteiten in België heeft", wordt in het rapport benadrukt. De tweede plaats van ons land is dus wellicht een vertekening. "Maar door een gebrek aan precisering en uniformiteit in de activiteiten van de afzonderlijke filialen, blijft het moeilijk om de reële activiteiten van de andere te onderscheiden", klinkt het. "En België blijft in veel opzichten een fiscaal paradijs: geen belasting op inkomsten uit kapitaal, bankgeheim voor de inwoners, enz. Deze cijfers bevestigen dat toevlucht zoeken tot fiscale paradijzen verre van anekdotisch is, maar tot de kern van de functioneren van de banken met internationale strategieën behoort", staat in het rapport vermeld. (Belga/BO)

Voor het onderzoek werden de gegevens van de banken BNP Paribas, Société Générale, BPCE, Crédit Agricole en Crédit Mutuel onder de loep genoemen. Een derde van de filialen die deze banken in het buitenland hebben, bevindt zich in fiscale paradijzen, blijkt uit de studie van het platform. De Franse banken blijken vooral veel filialen in Luxemburg te hebben opgericht: 118 in totaal. Opvallend is wel de tweede plaats van België, met 87 filialen. Nederland, Ierland en Zwitserland vervolledigen de top vijf. "We zijn er ons van bewust dat BNP Paribas via Fortis ook reële activiteiten in België heeft", wordt in het rapport benadrukt. De tweede plaats van ons land is dus wellicht een vertekening. "Maar door een gebrek aan precisering en uniformiteit in de activiteiten van de afzonderlijke filialen, blijft het moeilijk om de reële activiteiten van de andere te onderscheiden", klinkt het. "En België blijft in veel opzichten een fiscaal paradijs: geen belasting op inkomsten uit kapitaal, bankgeheim voor de inwoners, enz. Deze cijfers bevestigen dat toevlucht zoeken tot fiscale paradijzen verre van anekdotisch is, maar tot de kern van de functioneren van de banken met internationale strategieën behoort", staat in het rapport vermeld. (Belga/BO)