België boven in nominaties biotech-Oscars

Bert Lauwers
Bert Lauwers redacteur bij Trends

De Belgische biotechnologiebedrijven ThromboGenics, Ablynx en Galapagos maken kans om de Scrip Award voor het biotechbedrijf van 2013 in de wacht te slepen.

Voor ThromboGenics en Galapagos is het de tweede nominatie op rij. Patrik De Haes, de CEO van ThromboGenics, maakt ook voor het tweede jaar op rij kans op de trofee ‘executive of the year’. Op de lijst van zes genomineerden voor die categorie staat ook de Fransman Roch Doliveux, de CEO van het Belgische biofarmabedrijf UCB.

ThromboGenics maakt bovendien samen met partner Alcon kans in de categorie ‘beste nieuw geneesmiddel’ voor het oogmedicijn Jetrea. Galapagos staat dan weer in het lijstje genomineerden voor de ‘klinische vooruitgang van het jaar’ voor zijn klinische fase 2-studie voor een middel tegen reumatoïde artritis.

Ook de farmagroep Janssen duikt op in meerdere categorieën. Vooral de nominatie voor ‘beste vooruitgang op groeimarkten’ mag Janssen Pharmaceutica op zijn conto schrijven. Het kreeg die nominatie voor zijn programma voor tuberculosebehandeling met het geneesmiddel bedaquiline (merknaam Sirturo). Dat werd ontdekt door een team onder leiding van de Belg Koen Andries bij Janssen.

De Scrip Awards zijn de meest prestigieuze onderscheidingen in de biotech- en farmasector. De trofeeën worden op 21 november in Londen toegekend door een jury van topexperts uit de sector.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content