"Belgische bedrijven creëren meer jobs in de Verenigde Staten dan Amerikaanse in ons land", zei Jan Matthysen, de Belgische ambassadeur in de VS, op een openingsreceptie van Katoen Natie in Houston.

Navraag in Washington leert dat Amerikaanse ondernemingen in België goed zijn voor 130.000 arbeidsplaatsen of 8 procent van de Belgische beroepsbevolking. Belgische ondernemingen of hun dochters creëren 165.000 jobs in de VS, of een op de duizend. De grootste werkgever is Food Lion met meer dan 70.000 werknemers.

In beide richtingen zijn de directe investeringen tussen de VS en België nochtans ongeveer even groot - 53 miljard dollar. "Het grote verschil in jobs heeft waarschijnlijk te maken met de rigide arbeidsreglementering in België", duidt Chris Engels van het in arbeidsrecht gespecialiseerde advocatenkantoor Claeys & Engels. "Als een werkgever mensen gemakkelijk kan ontslaan, zal hij ze ook sneller aanwerven, zoals dat gebeurt in de Verenigde Staten. Ik denk trouwens dat het aantal jobs dat VS-bedrijven bij ons creëren niet zal toenemen. De regulering wordt complexer en strenger, terwijl het economische klimaat verslapt. Zo trek je geen investeerders aan." (H.B.)

"Belgische bedrijven creëren meer jobs in de Verenigde Staten dan Amerikaanse in ons land", zei Jan Matthysen, de Belgische ambassadeur in de VS, op een openingsreceptie van Katoen Natie in Houston.Navraag in Washington leert dat Amerikaanse ondernemingen in België goed zijn voor 130.000 arbeidsplaatsen of 8 procent van de Belgische beroepsbevolking. Belgische ondernemingen of hun dochters creëren 165.000 jobs in de VS, of een op de duizend. De grootste werkgever is Food Lion met meer dan 70.000 werknemers. In beide richtingen zijn de directe investeringen tussen de VS en België nochtans ongeveer even groot - 53 miljard dollar. "Het grote verschil in jobs heeft waarschijnlijk te maken met de rigide arbeidsreglementering in België", duidt Chris Engels van het in arbeidsrecht gespecialiseerde advocatenkantoor Claeys & Engels. "Als een werkgever mensen gemakkelijk kan ontslaan, zal hij ze ook sneller aanwerven, zoals dat gebeurt in de Verenigde Staten. Ik denk trouwens dat het aantal jobs dat VS-bedrijven bij ons creëren niet zal toenemen. De regulering wordt complexer en strenger, terwijl het economische klimaat verslapt. Zo trek je geen investeerders aan." (H.B.)