De experts werden in 2007 aangesteld door de rechtbank van koophandel in Brussel na een klacht die was ingediend door KPN Group Belgium (Base) en Mobistar.

Hun tweede voorlopige verslag van 10 december 2010 nam aan dat Base en Mobistar in een perfect competitieve markt eenzelfde marktaandeel zouden gewonnen hebben als Belgacom. Belgacom verhinderde dat volgens de klacht van Base en Mobistar door zijn klanten lage 'on net'-tarieven aan te rekenen voor telefoontjes van Proximus naar Proximus. De experts moesten de effecten van de vermeende 'wurgprijzen' en de anticoncurrentiële netwerk-effecten waarderen. Ze raamden de schade op 1,84 miljard euro over de periode 1999-2004.

Het hof van beroep vindt nu, volgens een persbericht van Belgacom, dat de experts tekortgekomen zijn aan hun verplichtingen. "De expertiseopdracht moet opnieuw worden uitgevoerd vanaf het begin na de aanstelling door het hof van beroep van een of meer nieuwe experts", luidt het.

De persdienst van KPN bevestigt het bericht. "Wij zijn teleurgesteld. Wij gaan de uitspraak analyseren", luidt het. KPN blijft moed putten uit de veroordeling van Belgacom in mei 2009 door de Raad voor de Mededinging. Die legde Belgacom toen een boete op van 66,3 miljoen. (Belgacom is tegen deze beslissing in beroep gegaan bij het hof van beroep van Brussel. Er is nog geen timing voor die procedure.)

Minder druk op aandeel

Afgemeten aan de drie jaar die de eerste expertise duurde, betekent de beslissing van het hof van beroep jaren vertraging voor de rechtszaak. De eerste klacht van KPN in deze procedure dateert van juli 2003.

Morgan Stanley had vorige maand de claim van 1,84 miljard euro nog ingeroepen om een verkoopadvies te geven voor het aandeel van Belgacom. De eis zou onder meer verhinderen dat Belgacom een speciaal dividend uitbetaalde. Bij de jongste jaarresultaten zei Ray Stewart dat Belgacom nog niet beslist had over de uitkering van 100 miljoen euro extra.

Bruno Leijnse

De experts werden in 2007 aangesteld door de rechtbank van koophandel in Brussel na een klacht die was ingediend door KPN Group Belgium (Base) en Mobistar. Hun tweede voorlopige verslag van 10 december 2010 nam aan dat Base en Mobistar in een perfect competitieve markt eenzelfde marktaandeel zouden gewonnen hebben als Belgacom. Belgacom verhinderde dat volgens de klacht van Base en Mobistar door zijn klanten lage 'on net'-tarieven aan te rekenen voor telefoontjes van Proximus naar Proximus. De experts moesten de effecten van de vermeende 'wurgprijzen' en de anticoncurrentiële netwerk-effecten waarderen. Ze raamden de schade op 1,84 miljard euro over de periode 1999-2004. Het hof van beroep vindt nu, volgens een persbericht van Belgacom, dat de experts tekortgekomen zijn aan hun verplichtingen. "De expertiseopdracht moet opnieuw worden uitgevoerd vanaf het begin na de aanstelling door het hof van beroep van een of meer nieuwe experts", luidt het. De persdienst van KPN bevestigt het bericht. "Wij zijn teleurgesteld. Wij gaan de uitspraak analyseren", luidt het. KPN blijft moed putten uit de veroordeling van Belgacom in mei 2009 door de Raad voor de Mededinging. Die legde Belgacom toen een boete op van 66,3 miljoen. (Belgacom is tegen deze beslissing in beroep gegaan bij het hof van beroep van Brussel. Er is nog geen timing voor die procedure.) Minder druk op aandeel Afgemeten aan de drie jaar die de eerste expertise duurde, betekent de beslissing van het hof van beroep jaren vertraging voor de rechtszaak. De eerste klacht van KPN in deze procedure dateert van juli 2003. Morgan Stanley had vorige maand de claim van 1,84 miljard euro nog ingeroepen om een verkoopadvies te geven voor het aandeel van Belgacom. De eis zou onder meer verhinderen dat Belgacom een speciaal dividend uitbetaalde. Bij de jongste jaarresultaten zei Ray Stewart dat Belgacom nog niet beslist had over de uitkering van 100 miljoen euro extra. Bruno Leijnse