Belfius predikt rust en stabiliteit

CFO Johan Vankelecom, voorzitter Jos Clijsters en CEO Marc Raisière © belga
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

Belfius heeft een jaar eerder dan gepland de grens van 500 miljoen euro nettowinst doorbroken en zal een dividend uitkeren. Bestuursvoorzitter Jos Clijsters waarschuwt voor overdreven verwachtingen. Hij predikt rust en continuïteit in het beleid.

Zowat alle doelstellingen die Belfius tegen eind 2016 wilde behalen, heeft de staatsbank een jaar eerder al bereikt. De nettowinst steeg met 10 procent tot 506 miljoen euro. Het resultaat uit de commerciële activiteiten bedroeg 611 miljoen euro, maar werd voor 105 miljoen afgeroomd door verliezen op de erfenisportefeuille.

De resultaten van het verzekeringsbedrijf zijn al drie jaar stabiel op circa 215 miljoen euro. In een moeilijke rente-omgeving vertegenwoordigt dat een return op eigen vermogen van 18 procent. De winstgroei kwam in 2015 vooral van de bank. Die zette 395 miljoen euro winst neer, 8 procent meer dan in 2014.

De goede resultaten van Belfius zijn toe te schrijven aan het schaareffect van stijgende inkomsten en dalende kosten. De inkomsten stegen met 4,4 procent tot 2,3 miljard euro, terwijl de kosten met 3,5 procent daalden tot 1,4 miljard euro. Daardoor komt de cost/income-ratio van Belfius onder de drempel van 60 procent. In 2012 bedroeg die nog bijna 80 procent. Nu doet van de grootbanken enkel nog KBC beter dan Belfius.

75 miljoen euro dividend

De voorbije jaren heeft Belfius bijna 2,5 miljard euro winst toegevoegd aan zijn kapitaal. Daardoor haalt de bank een kernkapitaalratio van 15,9 procent (phased-in) en van 14,9 procent (fully loaded). Dat is ver boven het gemiddelde van de Europese banksector (circa 12,2%) en laat de bank toe een dividend van 75 miljoen euro uit te keren. Enkel de Europese Centrale Bank moet daarvoor nog haar goedkeuring verlenen.

Doordat de latente minwaarden op de obligatieportefeuille intussen omgezet zijn in meerwaarden is het eigen vermogen van Belfius vorig jaar gestegen tot 8,7 miljard euro (tegen 7,9 miljard euro een jaar eerder en 3,3 miljard euro in 2011). Daarmee komt de waarde van de bank-verzekeraar uit op ongeveer 7,5 miljard euro op basis van de parameters die Nomura gebruikte. Die zakenbank waardeerde Belfius vorig jaar op 7 miljard euro, vertrekkende van de kapitaalpositie en de resultaten in 2014.

In vergelijking met de mooie cijfers die Belfius kan voorleggen, lijkt een dividend van 75 miljoen aan de lage kant (15 procent pay-out-ratio). Maar bestuursvoorzitter Jos Clijsters waarschuwt voor onrealistische verwachtingen: “Er liggen moeilijke jaren voor ons. Er zijn veel onzekerheden en uitdagingen: de lage rente, de volatiliteit op de markten, de hoge banktaksen, eventueel bijkomende kapitaalverplichtingen. Belfius wil in eerste instantie voldoende sterke buffers aanhouden.”

In de Belgische begroting staat vanaf 2018 een dividend van 150 miljoen euro ingeschreven. “Als er voldoende kapitaal en stabiliteit is, kunnen we meer uitbetalen”, reageert Clijsters laconiek.

Verankering in België

Maar het is niet zeker of Belfius in 2018 nog een staatsbank zal zijn. De overheid wil binnen afzienbare tijd beslissen wat ze met de bank gaat doen. Clijsters roept de bewindsvoerders op niet overhaast te werk te gaan: “Belfius is uit het dal gekropen door de inzet van alle medewerkers en door de continuïteit in het beleid. Elke dag neemt de waarde van de instelling toe. Deze bank speelt een cruciale rol in de financiering van de Belgische economie en van de publieke sector. Het zou goed zijn mocht Belfius op een of andere manier in België verankerd worden.”

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft deze bocht al genomen. Oorspronkelijk wilde hij de bank verkopen aan de meest biedende, maar intussen zijn de geesten gerijpt. Een scenario waarbij het beslissingscentrum van Belfius in België blijft, geniet de voorkeur.

Clijsters pleit voor rust en stabiliteit. “We moeten ook naar de toekomst toe de continuïteit in het beleid koesteren. Dat kan op verschillende manieren, maar je hebt zeker een stabiele aandeelhouderskern nodig die zich in de filosofie van Belfius inschrijft: een duurzame bank zijn met een stabiele cashflow, wars van risicovolle investeringen. In de onzekere wereld waarin we leven, zijn steeds meer investeerders naar zulke activa op zoek.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content