De kapitaalbuffers van Belfius (het vroegere Dexia Bank België) zijn niet erg stevig. Als de staatsbank wil voldoen aan de strenge kapitaalnormen van Basel III heeft ze naar verluidt 2 miljard euro extra kapitaal nodig.

Volgens het businessplan kan dat bedrag tegen 2016 gehaald worden via winstreservering. Dat zou betekenen dat Belfius al zijn winst opzijzet om het kapitaal te versterken en geen dividend uitkeert aan de Belgische staat.

Erfenis

In een normaal jaar, zonder eenmalige elementen, heeft Belfius een onderliggend winstpotentieel van 500 miljoen euro. Maar de bank werd opgezadeld met een groot deel van de erfenisportefeuille van Dexia.

Hoewel die intussen afgebouwd is tot minder dan 18 miljard euro, zal Belfius er hoogstwaarschijnlijk nog afwaarderingen op moeten doen. Vorig jaar leed de staatsbank een verlies van 1,4 miljard euro, vooral door afschrijvingen op Griekse obligaties en kredieten aan de Gemeentelijke Holding.

Indien de Belgische staat een extra stootkussen aan Belfius wil geven, bijvoorbeeld om eenmalige tegenvallers te verwerken, is er in een later stadium een extra kapitaalbuffer van nog eens 1,5 tot 2 miljard euro nodig.

Naast de winstreservering als middel om kapitaal op te bouwen, neemt Belfius ook maatregelen om het balanstotaal te verkleinen en op die manier de kapitaalbehoeften in te dammen. Zo wordt een portefeuille van 2,5 miljard euro aan hypothecaire kredieten verschoven van Elantis, een dochter van Belfius Bank, naar de verzekeringspoot. Ook is achtergesteld schuldpapier, dat onder de Basel III-regels niet meetelt als eigen vermogen, uit de markt gehaald. (PC)

Lees een analyse over de toekomst van Dexia en Belfius in Trends van deze week.

De kapitaalbuffers van Belfius (het vroegere Dexia Bank België) zijn niet erg stevig. Als de staatsbank wil voldoen aan de strenge kapitaalnormen van Basel III heeft ze naar verluidt 2 miljard euro extra kapitaal nodig. Volgens het businessplan kan dat bedrag tegen 2016 gehaald worden via winstreservering. Dat zou betekenen dat Belfius al zijn winst opzijzet om het kapitaal te versterken en geen dividend uitkeert aan de Belgische staat. Erfenis In een normaal jaar, zonder eenmalige elementen, heeft Belfius een onderliggend winstpotentieel van 500 miljoen euro. Maar de bank werd opgezadeld met een groot deel van de erfenisportefeuille van Dexia. Hoewel die intussen afgebouwd is tot minder dan 18 miljard euro, zal Belfius er hoogstwaarschijnlijk nog afwaarderingen op moeten doen. Vorig jaar leed de staatsbank een verlies van 1,4 miljard euro, vooral door afschrijvingen op Griekse obligaties en kredieten aan de Gemeentelijke Holding. Indien de Belgische staat een extra stootkussen aan Belfius wil geven, bijvoorbeeld om eenmalige tegenvallers te verwerken, is er in een later stadium een extra kapitaalbuffer van nog eens 1,5 tot 2 miljard euro nodig. Naast de winstreservering als middel om kapitaal op te bouwen, neemt Belfius ook maatregelen om het balanstotaal te verkleinen en op die manier de kapitaalbehoeften in te dammen. Zo wordt een portefeuille van 2,5 miljard euro aan hypothecaire kredieten verschoven van Elantis, een dochter van Belfius Bank, naar de verzekeringspoot. Ook is achtergesteld schuldpapier, dat onder de Basel III-regels niet meetelt als eigen vermogen, uit de markt gehaald. (PC) Lees een analyse over de toekomst van Dexia en Belfius in Trends van deze week.