De geplande privatisering van de staatsbank Belfius trekt al kandidaat-overnemers aan. De Franse bank Société Générale en de Spaanse bank Santander zouden hun interesse hebben laten blijken. Santander was in 2011, toen de Dexia-groep opgesplitst werd, de enige die belangstelling toonde voor de toenmalige Dexia Bank België.

De Belgische overheid legde toen 4 miljard euro op tafel om de bank uit de Dexia-groep te halen. Ze wil minstens dat geld terug, en liefst een pak meer. Volgens een analist bedraagt de waarde van een bank momenteel 70 tot 80 procent van haar eigen vermogen, of acht tot tien keer haar winst. Toegepast op Belfius zou de instelling zo'n 4 tot 5 miljard euro waard zijn.

'Niet rijp voor een verkoop'

Maar in werkelijkheid ligt de waarde van de staatsbank lager. "Belfius is nog niet rijp voor een verkoop", zegt Marc Raisière in een interview met Trends/Tendances. "Geef ons twee jaar om de operationele doelstellingen te halen en de waarde van Belfius te vergroten."

Een eerste obstakel voor de verkoop is de Dexia-erfenis, die bestaat uit een portefeuille obligaties en kredietwaarborgen. Daaraan is een enorm pakket renteswaps gekoppeld, die de effecten moesten indekken tegen een rentestijging. Maar de lage rente zorgt ervoor dat Belfius in totaal 11 miljard euro cash onderpand moet posten om de gedaalde waarde van de derivaten te compenseren. In de praktijk valt het met de risico's en de financieringskost van deze portefeuilles echter behoorlijk mee.

Arco

De belangrijkste bedreiging voor de toekomst van Belfius ligt bij de 600.000 Arco-coöperanten. Binnen de regering bestaat er een overeenkomst om 40 procent van het uitstaande kapitaal van deze coöperanten terug te betalen, in totaal naar schatting 600 miljoen euro. Dat is minder dan hun initiële inleg. Als de Arco-coöperanten geen genoegen nemen met deze schadevergoeding of als Europa de regeling afwijst, is de kans groot dat ze zich keren tegen de bank die hen de Arco-deelbewijzen verkocht heeft. Geen enkele kandidaat-overnemer zal het in zijn hoofd halen een bank te kopen die zo'n commercieel risico meezeult.

Lees meer over de obstakels voor de privatisering van Belfius in Trends van deze week.

De geplande privatisering van de staatsbank Belfius trekt al kandidaat-overnemers aan. De Franse bank Société Générale en de Spaanse bank Santander zouden hun interesse hebben laten blijken. Santander was in 2011, toen de Dexia-groep opgesplitst werd, de enige die belangstelling toonde voor de toenmalige Dexia Bank België.De Belgische overheid legde toen 4 miljard euro op tafel om de bank uit de Dexia-groep te halen. Ze wil minstens dat geld terug, en liefst een pak meer. Volgens een analist bedraagt de waarde van een bank momenteel 70 tot 80 procent van haar eigen vermogen, of acht tot tien keer haar winst. Toegepast op Belfius zou de instelling zo'n 4 tot 5 miljard euro waard zijn. Maar in werkelijkheid ligt de waarde van de staatsbank lager. "Belfius is nog niet rijp voor een verkoop", zegt Marc Raisière in een interview met Trends/Tendances. "Geef ons twee jaar om de operationele doelstellingen te halen en de waarde van Belfius te vergroten."Een eerste obstakel voor de verkoop is de Dexia-erfenis, die bestaat uit een portefeuille obligaties en kredietwaarborgen. Daaraan is een enorm pakket renteswaps gekoppeld, die de effecten moesten indekken tegen een rentestijging. Maar de lage rente zorgt ervoor dat Belfius in totaal 11 miljard euro cash onderpand moet posten om de gedaalde waarde van de derivaten te compenseren. In de praktijk valt het met de risico's en de financieringskost van deze portefeuilles echter behoorlijk mee.De belangrijkste bedreiging voor de toekomst van Belfius ligt bij de 600.000 Arco-coöperanten. Binnen de regering bestaat er een overeenkomst om 40 procent van het uitstaande kapitaal van deze coöperanten terug te betalen, in totaal naar schatting 600 miljoen euro. Dat is minder dan hun initiële inleg. Als de Arco-coöperanten geen genoegen nemen met deze schadevergoeding of als Europa de regeling afwijst, is de kans groot dat ze zich keren tegen de bank die hen de Arco-deelbewijzen verkocht heeft. Geen enkele kandidaat-overnemer zal het in zijn hoofd halen een bank te kopen die zo'n commercieel risico meezeult.Lees meer over de obstakels voor de privatisering van Belfius in Trends van deze week.