De vergadering waarop de directie van Ford aan de vakbonden een verbeterd voorstel van vertrekpremie zou overmaken, is uitgesteld naar dinsdag. Ondertussen neemt de spanning bij de werknemers toe.

Normaal zou vorige donderdag al een nieuw voorstel op tafel gelegen hebben, maar die vergadering werd uitgesteld naar maandag. Ook deze deadline bleek niet haalbaar, waardoor de meeting naar dinsdag om 9 uur werd opgeschoven.

Volgens de vakbonden wordt het een marathonvergadering die makkelijk een 8-tal uren zou kunnen duren. Dat is meteen één van de redenen om niet maandagavond met de gesprekken aan te vatten, aangezien er dan nachtwerk aan te pas zou komen.

Erop of eronder

De werknemers kijken intussen vol spanning uit naar het vernieuwde voorstel van Ford, dat vorige week nog werd bestempeld als een finale toegeving. Voldoet het niet, dreigt een lange periode van sociale onrust. Het eerste voorstel van 900 euro bruto per dienstjaar werd immers als totaal onaanvaardbaar beschouwd. Het is nu dus erop of eronder.

Ook bij de werknemers van de toeleveringsbedrijven neemt de angst toe. Zelfs met een goed voorstel voor de Ford-werknemers is het niet duidelijk of zij een gelijkaardig aanbod zullen krijgen om al dan niet vervroegd te vertrekken. Ze vrezen dat hun werkgevers niet kapitaalkrachtig genoeg zijn om een aanvaardbare regeling uit te werken en er bijgevolg voor ieder bedrijf apart een uniek sociaal plan zal moeten opgesteld worden. (Belga/KVDA)

De vergadering waarop de directie van Ford aan de vakbonden een verbeterd voorstel van vertrekpremie zou overmaken, is uitgesteld naar dinsdag. Ondertussen neemt de spanning bij de werknemers toe. Normaal zou vorige donderdag al een nieuw voorstel op tafel gelegen hebben, maar die vergadering werd uitgesteld naar maandag. Ook deze deadline bleek niet haalbaar, waardoor de meeting naar dinsdag om 9 uur werd opgeschoven. Volgens de vakbonden wordt het een marathonvergadering die makkelijk een 8-tal uren zou kunnen duren. Dat is meteen één van de redenen om niet maandagavond met de gesprekken aan te vatten, aangezien er dan nachtwerk aan te pas zou komen. Erop of eronder De werknemers kijken intussen vol spanning uit naar het vernieuwde voorstel van Ford, dat vorige week nog werd bestempeld als een finale toegeving. Voldoet het niet, dreigt een lange periode van sociale onrust. Het eerste voorstel van 900 euro bruto per dienstjaar werd immers als totaal onaanvaardbaar beschouwd. Het is nu dus erop of eronder. Ook bij de werknemers van de toeleveringsbedrijven neemt de angst toe. Zelfs met een goed voorstel voor de Ford-werknemers is het niet duidelijk of zij een gelijkaardig aanbod zullen krijgen om al dan niet vervroegd te vertrekken. Ze vrezen dat hun werkgevers niet kapitaalkrachtig genoeg zijn om een aanvaardbare regeling uit te werken en er bijgevolg voor ieder bedrijf apart een uniek sociaal plan zal moeten opgesteld worden. (Belga/KVDA)