Belangrijk jargon: het abc van de start-up

© PadR
Benny Debruyne
Benny Debruyne Redacteur van Trends

Ondernemers en investeerders larderen hun gesprekken met Engels start-upjargon. Dit abc is een must om helemaal mee te zijn.

Angels

Een businessangel is een vermogende particulier die tot 10 procent van zijn vermogen investeert in jonge bedrijven in ruil voor aandelen van het bedrijf.

Bootstrapping

Bootstrappen betekent opstarten met eigen middelen en de inkomsten. Zo kun je wachten met geld ophalen.

Crowdfunding

Een financieringswijze waarbij je geen grote bedragen ophaalt bij een klein aantal investeerders, maar kleine bedragen ophaalt van heel veel investeerders.

Disruptie

Start-ups proberen vaak een bestaande markt te ‘disrupten’ of te ontwrichten met hun innovatieve technologie.

Exitstrategie

Wanneer een start-up wordt verkocht, wordt dat een ‘exit’ genoemd. Investeerders vragen ondernemers vaak naar hun exitstrategie en hebben er zelf zeker een.

Family, friends & fools

In het Nederlands vaak vertaald als ‘familie, vrienden en fans’. Dat slaat op de eerste financieringsfase van jonge bedrijfjes met eigen middelen.

Growth hacking

De kunst om met met weinig middelen aan marketing te doen.

Hands on

Dat moet een start-up zijn. Je moet de pain voelen (de behoefte in de markt bepalen) en in korte sprints je product ontwikkelen, met directe feedback uit de markt.

Incubator

Een intensief begeleidingsprogramma van een paar maanden. Een accelerator is een groeiversneller, waar je doorgaans ook een bescheiden startkapitaal krijgt.

Jobs

Bekende namen als Collibra, Showpad of Teamleader stellen intussen elk honderden mensen te werk, maar er is schaarste aan talent. Start-ups vinden moeilijk de juiste profielen en dat vertraagt hun groei.

K

Engels equivalent voor duizend. Een bedrijf dat 100 k nodig heeft, zoekt dus 100.000 euro.

Legaltech

In start-upland worden sectoren en bedrijven in die sector aangeduid met hun Engelse naam + tech (technology). Een fintech is een start-up die financiële technologie ontwikkelt. Wat edtech, proptech, medtech, cleantech of agritech is, kun je zo zelf achterhalen.

MVP

Minimum viable product, of de allereerste, meest basale versie van je eindproduct waarmee je naar buiten kunt komen.

Netwerk

Een goede investeerder brengt een netwerk mee dat relevant is voor de start-up. Een goed netwerk is voor start-ups zo mogelijk nog belangrijker dan voor traditionele bedrijven.

Opschalen

De vertaling van ‘to scale up’. Een start-up die in deze groeifase komt, noemt zich een ‘scale-up’. Vaak bedrijven met meer dan een miljoen euro omzet en meer dan tien personeelsleden.

Pitch deck

Deze korte presentatie is van cruciaal belang. Ondernemers moeten verschillende versies hebben (van een minuut tot tien minuten).

Q&A

Na elke pitch stellen investeerders vragen. Goed luisteren, want hun feedback legt vaak zwakke punten bloot in je presentatie.

Recurring revenue

Investeerders kijken graag naar hoeveel recurrente inkomsten een start-up heeft, zeker bij bedrijven met een zakenmodel gebaseerd op softwareabonnementen (Software as of service, of Saas).

Serie A

Start-ups halen geld op in verschillende rondes. Na eigen middelen en zaaigeld, komen de grotere rondes. De eerste van die rondes heet serie A, de volgende B, enzovoort.

Traction

Vaak in het Nederlands als ‘tractie’ vertaald. Het moment waarop blijkt dat er een markt is voor een product en het bedrijf steeds meer klanten binnenhaalt.

Unicorn

‘Eenhoorn’ in het Nederlands. Een eenhoorn is een start-up met een waardering die geschat wordt op 1 miljard dollar of meer. België heeft nog geen eenhoorn, onze buurlanden wel.

Venture capitalist

Of vc. De Engelse naam voor risicokapitaalinvesteerders, die grotere bedragen investeren dan businessangels.

Waardering

Of ‘valuation’ in het Engels. Ondernemers en businessangels hebben ook tegengestelde belangen, zeker bij de waardering van het bedrijf. De relatie tussen beide partijen loopt daar wel vaker op spaak.

X-chromosoom

Investeerders met twee x-chromosomen blijven zeldzaam, want het blijft vooralsnog een mannenclubje.

Yes

Dat is wat investeerders verwachten te horen van ondernemers wanneer ze zeggen dat ze willen investeren in hun bedrijf, maar ook ondernemers doen nu hun due diligence en lichten investeerders door.

Zaaigeld

In het Engels ‘seed money’ genoemd. Haal je met familie, vrienden en fans zo’n 50.000 à 100.000 euro op, dan haal je daarna 100.000 à 1 miljoen zaaigeld.

Partner Content