Staaldraadfabrikant Bekaert heeft zijn geconsolideerde omzet vorig jaar met 2,4 procent zien toenemen ten opzichte van een jaar eerder, tot 3,3 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (EBIT) daalde van 534 miljoen euro in 2010 naar 268 miljoen euro, de nettowinst nam af van 367,6 miljoen euro naar 192,6 miljoen euro. Het bedrijf verlaagt voor het eerst in jaren het dividend en zal een brutodividend uitkeren van 0,5 euro per aandeel. Inclusief het interim-dividend van 0,67 euro (17 oktober) komt het totale brutodividend uit op 1,17 euro, na 1,667 euro een jaar eerder. Dat heeft Bekaert voorbeurs bekendgemaakt.

Fotovoltaïsche zonne-energie

Bekaert realiseerde in 2011 een solide groei in alle markten uitgezonderd China. In de tweede helft van vorig jaar daalde de omzet , volgens Bekaert vooral door dramatische ontwikkelingen in de sector van de fotovoltaïsche zonne-energie, en van de economische instabiliteit en toegenomen concurrentie in de meeste markten.

Het bedrijfsresultaat halveerde vorig jaar bijna. De winstgevendheid van het zaagdraadplatform werd in de tweede jaarhelft weggewist door agressieve concurrentie in de markt van de fotovoltaïsche zonne-energie.

Concurrentiedruk neemt toe

Bekaert waarschuwt in zijn vooruitzichten voor aanhoudende onzekerheid en prijsdruk in de meeste markten. De onderneming ondervindt toenemende concurrentiedruk in mature markten en in China, maar geeft aan overtuigd te zijn van "verdere gestage groei in opkomende markten waar Bekaert sterke marktposities heeft opgebouwd, meer bepaald in Latijns-Amerika en in Zuidoost-Azië".

Bekaert kondigde begin deze maand een drastische herstructurering aan, waarbij meer dan 600 banen zouden verdwijnen.

Pensioenleeftijd voor bestuurders opgetrokken De raad van bestuur van Bekaert heeft beslist om de pensioenleeftijd voor de bestuurders op te trekken van 67 naar 69 jaar. Dat was nodig om baron Paul Buysse en Sir Anthony Galsworthy aan boord te kunnen houden.

De raad van bestuur zal op de aandeelhoudersvergadering van 9 mei de herbenoemingen vragen van bestuursraadvoorzitter baron Buysse, CEO Bert De Graeve, graaf Charles de Liedekerke, Sir Anthony Galsworthy, Hubert Jacobs van Merlen, Maxime Jadot en Manfred Wennemer. (Belga/KVDA)

Staaldraadfabrikant Bekaert heeft zijn geconsolideerde omzet vorig jaar met 2,4 procent zien toenemen ten opzichte van een jaar eerder, tot 3,3 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (EBIT) daalde van 534 miljoen euro in 2010 naar 268 miljoen euro, de nettowinst nam af van 367,6 miljoen euro naar 192,6 miljoen euro. Het bedrijf verlaagt voor het eerst in jaren het dividend en zal een brutodividend uitkeren van 0,5 euro per aandeel. Inclusief het interim-dividend van 0,67 euro (17 oktober) komt het totale brutodividend uit op 1,17 euro, na 1,667 euro een jaar eerder. Dat heeft Bekaert voorbeurs bekendgemaakt. Fotovoltaïsche zonne-energie Bekaert realiseerde in 2011 een solide groei in alle markten uitgezonderd China. In de tweede helft van vorig jaar daalde de omzet , volgens Bekaert vooral door dramatische ontwikkelingen in de sector van de fotovoltaïsche zonne-energie, en van de economische instabiliteit en toegenomen concurrentie in de meeste markten. Het bedrijfsresultaat halveerde vorig jaar bijna. De winstgevendheid van het zaagdraadplatform werd in de tweede jaarhelft weggewist door agressieve concurrentie in de markt van de fotovoltaïsche zonne-energie. Concurrentiedruk neemt toe Bekaert waarschuwt in zijn vooruitzichten voor aanhoudende onzekerheid en prijsdruk in de meeste markten. De onderneming ondervindt toenemende concurrentiedruk in mature markten en in China, maar geeft aan overtuigd te zijn van "verdere gestage groei in opkomende markten waar Bekaert sterke marktposities heeft opgebouwd, meer bepaald in Latijns-Amerika en in Zuidoost-Azië". Bekaert kondigde begin deze maand een drastische herstructurering aan, waarbij meer dan 600 banen zouden verdwijnen. Pensioenleeftijd voor bestuurders opgetrokken De raad van bestuur van Bekaert heeft beslist om de pensioenleeftijd voor de bestuurders op te trekken van 67 naar 69 jaar. Dat was nodig om baron Paul Buysse en Sir Anthony Galsworthy aan boord te kunnen houden. De raad van bestuur zal op de aandeelhoudersvergadering van 9 mei de herbenoemingen vragen van bestuursraadvoorzitter baron Buysse, CEO Bert De Graeve, graaf Charles de Liedekerke, Sir Anthony Galsworthy, Hubert Jacobs van Merlen, Maxime Jadot en Manfred Wennemer. (Belga/KVDA)