Agoria, de sectorfederatie van technologiebedrijven, is niet te spreken over het voorstel van rector Alain Verschoren van de Universiteit van Antwerpen om bedrijven via een opleidingsfonds mee te laten betalen voor studies in het hoger onderwijs. Rector Verschoren deed zijn voorstel maandag in de kranten van Mediahuis. Als bedrijven geld storten in zo'n fonds, omdat het onderwijs hen geschikte arbeidskrachten levert, zou het inschrijvingsgeld voor studenten niet omhoog moeten, luidt de redenering van de rector.

'Onderwijs financieren met gemeenschapsmiddelen'

Maar volgens Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria, kan het voorstel-Verschoren niet door de beugel. "Dat opleidingsfonds is geen optie. Er kan geen sprake van zijn dat het bedrijfsleven structureel tussenbeide komt in de financiering van het onderwijs. Het onderwijs moet met gemeenschapsmiddelen gefinancierd worden," luidt het.

Tegenvoorstel

Volgens de sectorfederatie kunnen bedrijven mogelijk wel een financiële bijdrage leveren aan universiteiten die cursussen van permanente vorming uitwerken voor ingenieurs dia al een jaar of tien actief zijn, en die een dergelijke cursus gaan volgen om up-to-date te blijven in hun vak. "Dat is een win-winsituatie voor ingenieurs en werkgevers, en een bron van bijkomende inkomsten voor de universiteiten,"aldus De Pril.

Geen blanco cheque bij Unizo

Eenzelfde afwijzend geluid viel maandag op te tekenen bij ondernemersorganisatie Unizo. "We tekenen niet in op een blanco cheque", luidt de reactie van de ondernemersorganisatie op het voorstel van de rector om een opleidingsfonds te creëren in plaats van het inschrijvingsgeld te verhogen. Unizo wil wel om de tafel zitten om het onderwijs en de arbeidsmarkt - via gedeelde verantwoordelijkheden - beter op elkaar af te stemmen.

Unizo wijst er nog op dat het regeerakkoord weliswaar minder middelen voor het hoger onderwijs vrijmaakt, maar dat dit niet per se hoeft te leiden tot een forse verhoging van het inschrijvingsgeld. Tot slot benadrukt de ondernemersorganisatie dat het 'te gemakkelijk is om bij besparing telkens financieringsbronnen te zoeken bij ondernemers'.

Geen extra belastingen

Ondernemersorganisatie NSZ laat op haar beurt weten niet bereid te zijn bedrijven te laten meebetalen voor het inschrijvingsgeld bij hogere opleidingen. NSZ vindt het overigens geen goed idee om te besparen op onderwijsvlak. Kmo's en ondernemers moeten op goed opgeleide arbeidskrachten kunnen rekenen, maar zij betalen - 'in tegenstelling tot een aantal grote bedrijven' - wel een pak belastingen. Een extra opleidingsbelasting kan volgens NSZ niet.

(Belga/BO)

Agoria, de sectorfederatie van technologiebedrijven, is niet te spreken over het voorstel van rector Alain Verschoren van de Universiteit van Antwerpen om bedrijven via een opleidingsfonds mee te laten betalen voor studies in het hoger onderwijs. Rector Verschoren deed zijn voorstel maandag in de kranten van Mediahuis. Als bedrijven geld storten in zo'n fonds, omdat het onderwijs hen geschikte arbeidskrachten levert, zou het inschrijvingsgeld voor studenten niet omhoog moeten, luidt de redenering van de rector. 'Onderwijs financieren met gemeenschapsmiddelen'Maar volgens Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria, kan het voorstel-Verschoren niet door de beugel. "Dat opleidingsfonds is geen optie. Er kan geen sprake van zijn dat het bedrijfsleven structureel tussenbeide komt in de financiering van het onderwijs. Het onderwijs moet met gemeenschapsmiddelen gefinancierd worden," luidt het. TegenvoorstelVolgens de sectorfederatie kunnen bedrijven mogelijk wel een financiële bijdrage leveren aan universiteiten die cursussen van permanente vorming uitwerken voor ingenieurs dia al een jaar of tien actief zijn, en die een dergelijke cursus gaan volgen om up-to-date te blijven in hun vak. "Dat is een win-winsituatie voor ingenieurs en werkgevers, en een bron van bijkomende inkomsten voor de universiteiten,"aldus De Pril. Geen blanco cheque bij UnizoEenzelfde afwijzend geluid viel maandag op te tekenen bij ondernemersorganisatie Unizo. "We tekenen niet in op een blanco cheque", luidt de reactie van de ondernemersorganisatie op het voorstel van de rector om een opleidingsfonds te creëren in plaats van het inschrijvingsgeld te verhogen. Unizo wil wel om de tafel zitten om het onderwijs en de arbeidsmarkt - via gedeelde verantwoordelijkheden - beter op elkaar af te stemmen. Unizo wijst er nog op dat het regeerakkoord weliswaar minder middelen voor het hoger onderwijs vrijmaakt, maar dat dit niet per se hoeft te leiden tot een forse verhoging van het inschrijvingsgeld. Tot slot benadrukt de ondernemersorganisatie dat het 'te gemakkelijk is om bij besparing telkens financieringsbronnen te zoeken bij ondernemers'.Geen extra belastingenOndernemersorganisatie NSZ laat op haar beurt weten niet bereid te zijn bedrijven te laten meebetalen voor het inschrijvingsgeld bij hogere opleidingen. NSZ vindt het overigens geen goed idee om te besparen op onderwijsvlak. Kmo's en ondernemers moeten op goed opgeleide arbeidskrachten kunnen rekenen, maar zij betalen - 'in tegenstelling tot een aantal grote bedrijven' - wel een pak belastingen. Een extra opleidingsbelasting kan volgens NSZ niet. (Belga/BO)