Volgende week staat in het teken van de overdracht van ondernemingen. De bewustwording groeit, maar nog altijd heeft ruim een kwart van de Vlaamse bedrijven geen enkele voorbereiding getroffen. een op de zes gaf slechts een eerste aanzet. "Begin er tijdig mee. Een goede regeling verhoogt de kans op een betere verkoopprijs."

"Nadenken over bedrijfsoverdracht begint al op de dag dat je begint te ondernemen", zegt Patrick Jordens. Het diensthoofd ambitieus ondernemen van het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) ziet veel praktische beslommeringen bij een overdracht, maar belangrijker is de emotionele kant voor de ondernemer. "En alles begint met een goed gesprek."

Continuïteit loopt als een rode draad door het overnameverhaal van het familiebedrijf Bomedys. Het kwam eind 2016 in externe handen. "Dit bedrijf draait al ruim twintig jaar goed. Waarom dan plots het roer volledig omgooien?" Overnemer Kristof Vandenweghe en verkoper Xavier Van Den Bossche doen hun verhaal.

Het Waalse familiebedrijf Louyet doet zijn eerste stappen in Vlaanderen met de overname van Vandeperre, een familiale BMW-dealer in Sint-Pieters-Leeuw. "De verkoop van de concessie was niet zo'n emotionele gebeurtenis, omdat ik zelf geen actieve rol speelde en ook de klanten niet kende", zegt Stefan Vandeperre.

Anderhalf jaar intensief samenwerken met de familie. Zo bereidde Frisomat-eigenaar en pater familias Guy Somers zijn opvolging voor, nadat hij voordien al zijn broer Philippe had uitgekocht. 'Vadsigheid, luiheid en overvloed hebben al veel beschavingen vernietigd, en kunnen ook ons verstikken. Daar wil ik op mijn bescheiden niveau iets aan doen. Via de verankering van ons familiebedrijf.'