Het bericht van de geplande overname staat dinsdag op de website van het magazine 'Baltic Course', en wordt bevestigd door de burgemeester van Genk. Bij het bedrijf is dinsdagmiddag een bijzondere ondernemingsraad aan de gang.

Subsidies

De overname van Langerlo is een gevoelig dossier, omdat het bedrijf voor de ombouw tot biomassacentrale ruim 2 miljard euro subsidies kan krijgen van de Vlaamse regering.

Daarmee komt voorlopig een einde aan een soap die verschillende maanden heeft geduurd, meldt Het Belang van Limburg. Graanul Invest neemt alle aandelen over van de initiële overnemer Peter Leibold, voormalig topman van het Duitse German Pellets. Leibold voerde de voorbije weken onderhandelingen met twee kandidaten.

Er is wel een onderzoek gestart naar de wettigheid van de manier waarop het Duitse E.ON de centrale verkocht heeft aan German Pellets. Mocht dit niet rechtmatig zijn gebeurd, kunnen de subsidies misschien toch nog ingehouden worden. Al is ook dat niet zeker: de aandelen van de nv Langerlo zijn intussen overgeheveld naar een Oostenrijkse privéholding.

Duurzaam

Volgens het magazine gaan de Esten zo'n 250 miljoen euro investeren voor de ombouw van de gas- en steenkoolcentrale naar een biomassacentrale op basis van houtpellets. "Het is een grote stap voorwaarts voor de ontwikkeling van ons bedrijf. We zijn al enkele jaren op zoek naar projecten zoals deze. Ik hoop dat we met de uitwerking van dit project kunnen bewijzen dat het duurzaam gebruik van biomassa één van de beste manieren is om gebruik te maken van de bestaande energie-infrastructuur en om een levensvatbaar en solide alternatief te bieden voor andere vormen van hernieuwbare energie", aldus voorzitter Raul Kirjanen.

Graanul Invest is zowat de grootste producent van houtpellets van Europa. De energiecentrale van Langerlo heeft een capaciteit van 656 megawatt. Als ze is omgebouwd tot een biomassacentrale, zal ze aan volle capaciteit 1,8 miljoen ton houtpellets per jaar verbranden. De ombouw moet ten laatste tegen de herfst van 2018 afgerond zijn. De prijs en de voorwaarden van de overname door Graanul Invest zijn vertrouwelijk.

Marc Rommens, directeur van de centrale in Langerlo, is verheugd dat er een 'geschikte investeerder' werd gevonden voor het project in Langerlo. Rommens zegt in een reactie aan Baltic Course dat hij hoopt dat Graanul Invest het veelbelovende project succesvol kan voltooien.

Ook de burgemeester van Genk, Wim Dries, is tevreden dat er eindelijk duidelijkheid is in het dossier. (Belga/BO)

Het bericht van de geplande overname staat dinsdag op de website van het magazine 'Baltic Course', en wordt bevestigd door de burgemeester van Genk. Bij het bedrijf is dinsdagmiddag een bijzondere ondernemingsraad aan de gang. De overname van Langerlo is een gevoelig dossier, omdat het bedrijf voor de ombouw tot biomassacentrale ruim 2 miljard euro subsidies kan krijgen van de Vlaamse regering. Daarmee komt voorlopig een einde aan een soap die verschillende maanden heeft geduurd, meldt Het Belang van Limburg. Graanul Invest neemt alle aandelen over van de initiële overnemer Peter Leibold, voormalig topman van het Duitse German Pellets. Leibold voerde de voorbije weken onderhandelingen met twee kandidaten.Er is wel een onderzoek gestart naar de wettigheid van de manier waarop het Duitse E.ON de centrale verkocht heeft aan German Pellets. Mocht dit niet rechtmatig zijn gebeurd, kunnen de subsidies misschien toch nog ingehouden worden. Al is ook dat niet zeker: de aandelen van de nv Langerlo zijn intussen overgeheveld naar een Oostenrijkse privéholding. Volgens het magazine gaan de Esten zo'n 250 miljoen euro investeren voor de ombouw van de gas- en steenkoolcentrale naar een biomassacentrale op basis van houtpellets. "Het is een grote stap voorwaarts voor de ontwikkeling van ons bedrijf. We zijn al enkele jaren op zoek naar projecten zoals deze. Ik hoop dat we met de uitwerking van dit project kunnen bewijzen dat het duurzaam gebruik van biomassa één van de beste manieren is om gebruik te maken van de bestaande energie-infrastructuur en om een levensvatbaar en solide alternatief te bieden voor andere vormen van hernieuwbare energie", aldus voorzitter Raul Kirjanen. Graanul Invest is zowat de grootste producent van houtpellets van Europa. De energiecentrale van Langerlo heeft een capaciteit van 656 megawatt. Als ze is omgebouwd tot een biomassacentrale, zal ze aan volle capaciteit 1,8 miljoen ton houtpellets per jaar verbranden. De ombouw moet ten laatste tegen de herfst van 2018 afgerond zijn. De prijs en de voorwaarden van de overname door Graanul Invest zijn vertrouwelijk.Marc Rommens, directeur van de centrale in Langerlo, is verheugd dat er een 'geschikte investeerder' werd gevonden voor het project in Langerlo. Rommens zegt in een reactie aan Baltic Course dat hij hoopt dat Graanul Invest het veelbelovende project succesvol kan voltooien. Ook de burgemeester van Genk, Wim Dries, is tevreden dat er eindelijk duidelijkheid is in het dossier. (Belga/BO)