De directie maakt zich sterk dat de 120 getroffen arbeiders en bedienden ofwel in Komen ofwel elders in de groep een functie kunnen krijgen. De vakbond ABVV vreest echter voor een verdoken herstructurering.

'Geen gedwongen ontslagen'

De intentie tot collectief ontslag werd donderdag op een bijzondere ondernemingsraad meegedeeld en later aan het personeel toegelicht. Beaulieu benadrukt dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen. De bekendmaking ging gepaard met de aankondiging van een 'aanzienlijk investeringsprogramma' voor de vestiging van Beaulieu Technical Textiles in Komen. Die site ligt op een veertigtal kilometer van Kruishoutem, net over de taalgrens.

Volgens Beaulieu heeft die site de grootste capaciteit en een diverser machinepark, is er meer kennis over complexe producten, is het centraal laboratorium er gevestigd en beschikt de vestiging over de meeste licenties. "Dit betreft een zeer belangrijk moderniseringsprograma van het machinepark, dat gepaard gaat met een aanzienlijke investering", zegt vicepresident Steven Ryon (Beaulieu International Group). "We zetten volop in op nieuwe segmenten. Binnen de afdeling technisch textiel voelen we de naweeën van het feit dat de tapijtsector sterk is achteruitgegaan in Europa. Ondertussen zijn we wel onze afzetmarkt via andere ontwikkelingen aan het uitbreiden."

Overleg met de bonden

Ryon benadrukt dat de wet-Renault weliswaar wordt ingeroepen, maar dat het naar de geest van de wet de bedoeling is om in overleg te gaan met de vakbonden om te kijken naar andere mogelijkheden voor tewerkstelling. "We gaan van twee sites naar één, het merendeel van het personeel kan aan de slag blijven binnen dezelfde divisie. Voor het overige personeel word naar hertewerkstelling binnen de groep gezocht."

Bij Beaulieu Technical Textiles worden onder meer tapijtruggen gemaakt (onderkant tapijt), maar ook textiel voor land- en tuinbouw, verpakkingsindustrie, bouwsector en wegenbouw. In Kruishoutem blijft onder meer de productie van naaldvilt, vezelactiviteiten en onderzoek en ontwikkeling.

Beaulieu zegt dat de vrijgekomen ruimte van Technical Textiles door andere afdelingen zal worden gebruikt. De socialistische vakbond ABVV vreest voor een verborgen herstructurering, te meer omdat niet alle 120 functies naar Komen gedelokaliseerd worden. "Blijkbaar zijn de marges groter in Komen", zegt secretaris Johan Lievens (ABVV). "Ik ken die site en dat is een oud bedrijf. Er investeren is geen garantie voor tewerkstelling." Lievens vreest ook dat er niet voldoende geschikte vacatures binnen de groep zullen zijn voor het personeel dat niet mee kan verhuizen. (Belga/BO)

De directie maakt zich sterk dat de 120 getroffen arbeiders en bedienden ofwel in Komen ofwel elders in de groep een functie kunnen krijgen. De vakbond ABVV vreest echter voor een verdoken herstructurering. De intentie tot collectief ontslag werd donderdag op een bijzondere ondernemingsraad meegedeeld en later aan het personeel toegelicht. Beaulieu benadrukt dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen. De bekendmaking ging gepaard met de aankondiging van een 'aanzienlijk investeringsprogramma' voor de vestiging van Beaulieu Technical Textiles in Komen. Die site ligt op een veertigtal kilometer van Kruishoutem, net over de taalgrens. Volgens Beaulieu heeft die site de grootste capaciteit en een diverser machinepark, is er meer kennis over complexe producten, is het centraal laboratorium er gevestigd en beschikt de vestiging over de meeste licenties. "Dit betreft een zeer belangrijk moderniseringsprograma van het machinepark, dat gepaard gaat met een aanzienlijke investering", zegt vicepresident Steven Ryon (Beaulieu International Group). "We zetten volop in op nieuwe segmenten. Binnen de afdeling technisch textiel voelen we de naweeën van het feit dat de tapijtsector sterk is achteruitgegaan in Europa. Ondertussen zijn we wel onze afzetmarkt via andere ontwikkelingen aan het uitbreiden." Ryon benadrukt dat de wet-Renault weliswaar wordt ingeroepen, maar dat het naar de geest van de wet de bedoeling is om in overleg te gaan met de vakbonden om te kijken naar andere mogelijkheden voor tewerkstelling. "We gaan van twee sites naar één, het merendeel van het personeel kan aan de slag blijven binnen dezelfde divisie. Voor het overige personeel word naar hertewerkstelling binnen de groep gezocht." Bij Beaulieu Technical Textiles worden onder meer tapijtruggen gemaakt (onderkant tapijt), maar ook textiel voor land- en tuinbouw, verpakkingsindustrie, bouwsector en wegenbouw. In Kruishoutem blijft onder meer de productie van naaldvilt, vezelactiviteiten en onderzoek en ontwikkeling. Beaulieu zegt dat de vrijgekomen ruimte van Technical Textiles door andere afdelingen zal worden gebruikt. De socialistische vakbond ABVV vreest voor een verborgen herstructurering, te meer omdat niet alle 120 functies naar Komen gedelokaliseerd worden. "Blijkbaar zijn de marges groter in Komen", zegt secretaris Johan Lievens (ABVV). "Ik ken die site en dat is een oud bedrijf. Er investeren is geen garantie voor tewerkstelling." Lievens vreest ook dat er niet voldoende geschikte vacatures binnen de groep zullen zijn voor het personeel dat niet mee kan verhuizen. (Belga/BO)