De kans dat het shoppingcenter Uplace van ondernemer Bart Verhaeghe in Machelen er ooit komt, lijkt almaar kleiner te worden nadat - na CD&V en Open VLD - ook derde regeringspartij N-VA de steun voor het project in twijfel trekt. Toch wanhoopt Verhaeghe niet. 'Meer dan ooit' gelooft hij in zijn project.?

In Het Laatste Nieuws maakt ondernemer Bart Verhaeghe zich sterk dat zijn Uplace er komt, ook al zijn de drie Vlaamse regeringspartijen van het tegendeel overtuigd.

In de krant klinkt het dat hij Uplace 'meer dan ooit' ziet zitten. Volgens Verhaeghe mist Uplace 'helemaal geen draagvlak, het wordt integendeel breed gedragen', is de regering-Bourgeois de derde Vlaamse regering die het project steunt en biedt die regering rechtszekerheid aan ondernemers. Redenen genoeg om in Uplace te blijven geloven, aldus Verhaeghe.

Bart De Wever, N-VA-voorzitter, BELGA
Bart De Wever, N-VA-voorzitter © BELGA

Hij wuift de 'slechts 70 bezwaarschriften' tegen zijn 'belevingscentrum' weg. 'Die 70 proteststemmen zijn verwaarloosbaar.' Dat steden als Mechelen en Vilvoorde zich tegen kanten, ligt aan hun 'eigen agenda die niet eens geheim is', meent Verhaeghe in Het Laatste Nieuws: die steden plannen zelf een gelijkaardig project.

N-VA-voorzitter Bart De Wever had in dezelfde krant en Het Niewsblad twijgels geuit over Uplace: 'De kans dat Uplace er ooit komt, slinkt meer en meer'. Toch denkt hij dat de zwijgende massa achter het plan staat - een correcte analyse aldus nog Verhaeghe.

Bij N-VA was Vlaams fractieleider Matthais Diependaele tot voor kort een vurig pleitbezorger van Uplace, maar ook hij formuleert nu de bedenkingen van zijn voorzitter. De Mechelse N-VA-schepen Wim Jorissen daarentegen noemt Uplace al langer het slechtste wat de middenstand tussen Brussel, Leuven, Vilvoorde en Mechelen kan overkomen. Het is hem menens: 'Als Uplace er komt, twijfel ik aan mijn toekomst bij de N-VA.'

Openbaar onderzoek en mogelijke schadeclaim

De afgelopen weken kwam het in het Vlaams Parlement al een paar keer tot een discussie over Uplace. Fractieleiders Koen Van den Heuvel (CD&V) en Bart Somers (Open VLD) toonden zich maar koele minnaars van het shoppingcomplex. Daarnaast zijn ze als burgemeesters van het nabijgelegen Puurs en Mechelen dus in zeker zin ook betrokken partij in het dossier.

Beiden hebben wel altijd benadrukt dat ze eerst de uitkomst van het openbaar onderzoek afwachten. De resultaten daarvan worden na de zomer verwacht.

Komt Uplace er niet, dan hangt er de Vlaamse regering een schadeclaim van 40 miljoen euro boven het hoofd. Daar is het Verhaeghe niet om te doen. 'Ik heb nog nooit ondernomen om een schadevergoeding op te strijken. Daar ben ik niet op uit', aldus nog de ondernemer in Het Laatste Nieuws.

In Het Laatste Nieuws maakt ondernemer Bart Verhaeghe zich sterk dat zijn Uplace er komt, ook al zijn de drie Vlaamse regeringspartijen van het tegendeel overtuigd. In de krant klinkt het dat hij Uplace 'meer dan ooit' ziet zitten. Volgens Verhaeghe mist Uplace 'helemaal geen draagvlak, het wordt integendeel breed gedragen', is de regering-Bourgeois de derde Vlaamse regering die het project steunt en biedt die regering rechtszekerheid aan ondernemers. Redenen genoeg om in Uplace te blijven geloven, aldus Verhaeghe.Hij wuift de 'slechts 70 bezwaarschriften' tegen zijn 'belevingscentrum' weg. 'Die 70 proteststemmen zijn verwaarloosbaar.' Dat steden als Mechelen en Vilvoorde zich tegen kanten, ligt aan hun 'eigen agenda die niet eens geheim is', meent Verhaeghe in Het Laatste Nieuws: die steden plannen zelf een gelijkaardig project. N-VA-voorzitter Bart De Wever had in dezelfde krant en Het Niewsblad twijgels geuit over Uplace: 'De kans dat Uplace er ooit komt, slinkt meer en meer'. Toch denkt hij dat de zwijgende massa achter het plan staat - een correcte analyse aldus nog Verhaeghe.Bij N-VA was Vlaams fractieleider Matthais Diependaele tot voor kort een vurig pleitbezorger van Uplace, maar ook hij formuleert nu de bedenkingen van zijn voorzitter. De Mechelse N-VA-schepen Wim Jorissen daarentegen noemt Uplace al langer het slechtste wat de middenstand tussen Brussel, Leuven, Vilvoorde en Mechelen kan overkomen. Het is hem menens: 'Als Uplace er komt, twijfel ik aan mijn toekomst bij de N-VA.'De afgelopen weken kwam het in het Vlaams Parlement al een paar keer tot een discussie over Uplace. Fractieleiders Koen Van den Heuvel (CD&V) en Bart Somers (Open VLD) toonden zich maar koele minnaars van het shoppingcomplex. Daarnaast zijn ze als burgemeesters van het nabijgelegen Puurs en Mechelen dus in zeker zin ook betrokken partij in het dossier. Beiden hebben wel altijd benadrukt dat ze eerst de uitkomst van het openbaar onderzoek afwachten. De resultaten daarvan worden na de zomer verwacht.Komt Uplace er niet, dan hangt er de Vlaamse regering een schadeclaim van 40 miljoen euro boven het hoofd. Daar is het Verhaeghe niet om te doen. 'Ik heb nog nooit ondernomen om een schadevergoeding op te strijken. Daar ben ik niet op uit', aldus nog de ondernemer in Het Laatste Nieuws.