Ageas is de grootste verzekeraar van het land en het overgebleven deel van het oude Fortis. De Smet was de topman van de Belgische verzekeringstak, toen Fortis omviel. Als leidinggevende was hij in nauw contact met het topmanagement van Fortis Holding, maar een aantal onder hen wil hij liever niet terugzien.

"Als je kijkt naar de 25 mensen met wie ik binnen Fortis geregeld contact had, dan zijn daar mensen bij voor wie ik een zeer groot respect heb, met wie ik naar de oorlog zou trekken. Daar zitten ook collega's bij waarmee ik een normale relatie wil houden. Maar er zijn er ook, zonder aantallen te willen noemen, waarvoor ik moeite zou doen om ze niet meer tegen te komen. "

"Ik durf zeker niet te stellen dat deze mensen fouten hebben gemaakt. Vandaag is het gemakkelijk om dat te zeggen. Er waren heel wat onvoorstelbare zaken in die periode, " antwoordt hij als het gaat over de desinformatie die aan de aandeelhouders werd verstrekt toen er kapitaalverhogingen in het verschiet lagen.

Ageas, maar ook bestuurders van het voormalige Fortis, zoals Jean-Paul Votron, kregen vorige week nog een boete van de markttoezichthouder FSMA voor foutieve communicatie aan de aandeelhouders. Eerder werden ze ook door de Nederlandse toezichthouder op de vingers getikt en er zijn al enkele juridische uitspraken in Nederland, die de fouten haarscherp in de aandacht hebben gebracht. Uitspraken waartegen Ageas telkens een beroep heeft aangetekend.

"Ik geef wel toe dat er een aantal zaken zijn gebeurd, die geen schoonheidsprijs verdienen," zegt De Smet. "En dat die aantijgingen niet op lucht gebaseerd zijn, is nogal duidelijk omdat er naar bepaalde documenten wordt verwezen. Maar je moet alles toch in een context zien, waarin op dat moment niet alles bekend was wat we nu weten, " voegt hij eraan toe.

"Dat ik die mensen liever niet de hand schud, heeft te maken met een bepaalde stijl, die ze aan de dag legden. En vanwege het feit dat ik niet alles wist. In het veld ben ik in die dagen ons verhaal gaan brengen, en achteraf bleek dat er elementen waren, waarvan we niet op de hoogte waren. "

De volledige uitzending kunt u bekijken vanaf zaterdagochtend 11 uur op Kanaal Z of nu al via deze link.

Ageas is de grootste verzekeraar van het land en het overgebleven deel van het oude Fortis. De Smet was de topman van de Belgische verzekeringstak, toen Fortis omviel. Als leidinggevende was hij in nauw contact met het topmanagement van Fortis Holding, maar een aantal onder hen wil hij liever niet terugzien."Als je kijkt naar de 25 mensen met wie ik binnen Fortis geregeld contact had, dan zijn daar mensen bij voor wie ik een zeer groot respect heb, met wie ik naar de oorlog zou trekken. Daar zitten ook collega's bij waarmee ik een normale relatie wil houden. Maar er zijn er ook, zonder aantallen te willen noemen, waarvoor ik moeite zou doen om ze niet meer tegen te komen. " "Ik durf zeker niet te stellen dat deze mensen fouten hebben gemaakt. Vandaag is het gemakkelijk om dat te zeggen. Er waren heel wat onvoorstelbare zaken in die periode, " antwoordt hij als het gaat over de desinformatie die aan de aandeelhouders werd verstrekt toen er kapitaalverhogingen in het verschiet lagen. Ageas, maar ook bestuurders van het voormalige Fortis, zoals Jean-Paul Votron, kregen vorige week nog een boete van de markttoezichthouder FSMA voor foutieve communicatie aan de aandeelhouders. Eerder werden ze ook door de Nederlandse toezichthouder op de vingers getikt en er zijn al enkele juridische uitspraken in Nederland, die de fouten haarscherp in de aandacht hebben gebracht. Uitspraken waartegen Ageas telkens een beroep heeft aangetekend. "Ik geef wel toe dat er een aantal zaken zijn gebeurd, die geen schoonheidsprijs verdienen," zegt De Smet. "En dat die aantijgingen niet op lucht gebaseerd zijn, is nogal duidelijk omdat er naar bepaalde documenten wordt verwezen. Maar je moet alles toch in een context zien, waarin op dat moment niet alles bekend was wat we nu weten, " voegt hij eraan toe. "Dat ik die mensen liever niet de hand schud, heeft te maken met een bepaalde stijl, die ze aan de dag legden. En vanwege het feit dat ik niet alles wist. In het veld ben ik in die dagen ons verhaal gaan brengen, en achteraf bleek dat er elementen waren, waarvan we niet op de hoogte waren. " De volledige uitzending kunt u bekijken vanaf zaterdagochtend 11 uur op Kanaal Z of nu al via deze link.