Het contract met het Canadese bioscoopconcern IMAX Corporation zal het Kortrijkse bedrijf de komende jaren naar eigen zeggen 'enkele tientallen miljoenen euro's' opleveren.

IMAX Corporation is bekend van de grote bioscoopzalen waarmee bioscoopgangers een andere cinemaervaring wordt aangeboden. Maar volgens Jean-Pierre Tanghe, woordvoerder van Barco, staat het digitalisatieproces op dit moment nog in zijn kinderschoenen. Tot vandaag maakte het Canadese bioscoopconcern gebruik van analoge projectoren.

Vanaf de tweede helft van 2012 komt daar verandering in, en zal IMAX een aangepaste versie van Barco's bestaande projector met Xenon-lamp gebruiken. Tegelijkertijd zullen Barco en IMAX samen een vernieuwende lasertechnologie ontwikkelen, gebaseerd op Barco's innovaties op het vlak van laserprojectie en de Kodak IP waarvan IMAX licentiehouder is. Dat moet IMAX en Barco in staat stellen 'de overgang van projectoren met Xenon-lampen naar lasertechnologie, die wordt verwacht vanaf 2013, soepel te laten verlopen'.

Voor Barco is de selectie als exclusieve leverancier 'een bevestiging van ons marktleiderschap in de digitale cinemasector', zegt Wim Buyens, Senior Vice President van Barco's Entertainment Divisie. Wereldwijd heeft Barco een marktaandeel van 40 procent. In China is het West-Vlaamse beeldtechnologiebedrijf marktleider.

Op 30 september 2011 waren er wereldwijd 583 IMAX-bioscopen (441 commerciële multiplexbioscopen, 23 commerciële cinema's en 119 institutionele filmtheaters) in 48 verschillende landen. De eerste IMAX-zaal op de Brusselse Heizel werd intussen weer gesloten. (Belga/BO)

Het contract met het Canadese bioscoopconcern IMAX Corporation zal het Kortrijkse bedrijf de komende jaren naar eigen zeggen 'enkele tientallen miljoenen euro's' opleveren. IMAX Corporation is bekend van de grote bioscoopzalen waarmee bioscoopgangers een andere cinemaervaring wordt aangeboden. Maar volgens Jean-Pierre Tanghe, woordvoerder van Barco, staat het digitalisatieproces op dit moment nog in zijn kinderschoenen. Tot vandaag maakte het Canadese bioscoopconcern gebruik van analoge projectoren. Vanaf de tweede helft van 2012 komt daar verandering in, en zal IMAX een aangepaste versie van Barco's bestaande projector met Xenon-lamp gebruiken. Tegelijkertijd zullen Barco en IMAX samen een vernieuwende lasertechnologie ontwikkelen, gebaseerd op Barco's innovaties op het vlak van laserprojectie en de Kodak IP waarvan IMAX licentiehouder is. Dat moet IMAX en Barco in staat stellen 'de overgang van projectoren met Xenon-lampen naar lasertechnologie, die wordt verwacht vanaf 2013, soepel te laten verlopen'. Voor Barco is de selectie als exclusieve leverancier 'een bevestiging van ons marktleiderschap in de digitale cinemasector', zegt Wim Buyens, Senior Vice President van Barco's Entertainment Divisie. Wereldwijd heeft Barco een marktaandeel van 40 procent. In China is het West-Vlaamse beeldtechnologiebedrijf marktleider. Op 30 september 2011 waren er wereldwijd 583 IMAX-bioscopen (441 commerciële multiplexbioscopen, 23 commerciële cinema's en 119 institutionele filmtheaters) in 48 verschillende landen. De eerste IMAX-zaal op de Brusselse Heizel werd intussen weer gesloten. (Belga/BO)