‘Bankentaks is bedreiging voor Argenta’

© belga

De Belgische bankenheffing kostte de spaarbank Argenta in 2010 29 miljoen euro. Dat is drie keer zoveel als een jaar eerder.

“De bankenheffing vormt een bedreiging voor het autofinancierings- en groeimodel van Argenta. Daar kun je niet lichtzinnig over gaan”, zegt bestuursvoorzitter Jan Cerfontaine in Trends.

Een ‘catch 22’ noemde Febelfin-voorzitter en Dexia-topman Stefaan Decraene het: “Minister Reynders wil de bankenheffing niet aanpassen zolang de klacht van Argenta bij het Grondwettelijk Hof loopt, maar Argenta wil eerst een politiek initiatief.”

In Trends verdedigt Argenta-voorzitter Jan Cerfontaine de demarche van zijn bank: “Argenta heeft de voorbije vijftig jaar zijn groei volledig zelf gefinancierd. Zowat alle middelen zijn systematisch weer in het bedrijf geherinvesteerd. Als onze resultaten door de bankentaks op een zo brutale manier worden gereduceerd, dan is dat voor ons een ernstige bedreiging. Niet in de zin dat dit bedrijf in de financiële problemen komt. Maar wel als we de volgende tien tot vijftien jaar willen voortgroeien op basis van dit autofinancieringsmodel. De taks zet ons groei-, financierings- en aandeelhoudersmodel onder druk. Dat is de realiteit. Wij konden het ons niet veroorloven geen juridische procedure te starten.”

Alternatief van Febelfin Argenta wil met zijn klacht voor het Grondwettelijk Hof de politiek dwingen oog te hebben voor het sectoralternatief dat uitgewerkt werd door Febelfin, zegt Cerfontaine: “Het is niet ons doel voor een rechtbank een overwinning te behalen. Een procedure voor het Grondwettelijk Hof leidt maximaal tot een vernietiging van de wet, niet tot de creatie van een nieuwe wet. Hoe dan ook moet je de dag nadien het gesprek weer aanknopen. Onze focus ligt op het alternatief, op een betere wet, een beter uitgebalanceerde taks.”

Bij afwezigheid van enig politiek initiatief zal Argenta de procedure niet stopzetten, bevestigt Cerfontaine. Het argument dat een regering in lopende zaken de bankentaks niet kan aanpassen, wuift hij weg: “De grenzen over wat een regering in lopende zaken mag en kan behandelen, worden elke dag bijgesteld. Zes maanden geleden was het ondenkbaar dat ze de gouverneur van de Nationale Bank zou benoemen. Vandaag is niet alleen de gouverneur maar het volledig directiecomité van de Nationale Bank en de CBFA benoemd, en is het volledig Twinpeaks-toezichtsmodel ingevoerd.”

P.C.

Het volledige interview leest u in Trends van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content