Uit het rapport van de ngo's bleek dat verscheidene banken miljarden stoppen in omstreden mijnbouwbedrijven.

BNP Paribas, Deutsche Bank, ING en KBC investeren samen 34 miljard euro in mijnbedrijven met een bedenkelijke reputatie.

Febelfin wijst er in een schriftelijke reactie op dat de Belgische banken 'allerhande criteria' gebruiken die verder gaan 'dan louter het financiële aspect van een investering'. Daarnaast kan de Belgische consument, 'gelet op de transparante houding van de Belgische banken', een geïnformeerde keuze maken.

De maatschappelijke verantwoordelijkheid waarop de Belgische banken zich zouden mogen beroepen, kent verschillende dimensies, klinkt het: onder meer het kritisch omgaan met kredietverlening en investeringen. Bovendien wordt rekening gehouden met de sociale en milieu-impact van de bedrijven aan wie ze kredieten verleent of waarin ze belegt. De meeste banken hebben hier beleid rond, en zijn daar ook transparant in, klinkt het. Op de meeste bankensites zijn documenten te vinden waarin dat duurzaamheidsbeleid uitgelegd wordt.

Febelfin wijst erop dat 'elke instelling individueel haar beleid in deze bepaalt', en dat het aan de banken in kwestie is om deze te verdedigen.

In een reactie had minister van Financiën Johan Van Overtveldt laten weten overleg te plannen met Febelfin, over 'hoe de andere banken voor deze problematiek kunnen worden gesensibiliseerd'. Febelfin zegt daartoe bereid te zijn. De ngo's die het onderzoek voerden (11.11.11, Broederlijk Delen en Fairfin), vroegen Febelfin om over alle banken heen hierin een initiatief te nemen. "Binnen Febelfin bestaan reeds lange tijd initiatieven ter sensibilisering en dialoog over deze issues", meldt de koepelorganisatie.

Uit het rapport van de ngo's bleek dat verscheidene banken miljarden stoppen in omstreden mijnbouwbedrijven. BNP Paribas, Deutsche Bank, ING en KBC investeren samen 34 miljard euro in mijnbedrijven met een bedenkelijke reputatie. Febelfin wijst er in een schriftelijke reactie op dat de Belgische banken 'allerhande criteria' gebruiken die verder gaan 'dan louter het financiële aspect van een investering'. Daarnaast kan de Belgische consument, 'gelet op de transparante houding van de Belgische banken', een geïnformeerde keuze maken. De maatschappelijke verantwoordelijkheid waarop de Belgische banken zich zouden mogen beroepen, kent verschillende dimensies, klinkt het: onder meer het kritisch omgaan met kredietverlening en investeringen. Bovendien wordt rekening gehouden met de sociale en milieu-impact van de bedrijven aan wie ze kredieten verleent of waarin ze belegt. De meeste banken hebben hier beleid rond, en zijn daar ook transparant in, klinkt het. Op de meeste bankensites zijn documenten te vinden waarin dat duurzaamheidsbeleid uitgelegd wordt. Febelfin wijst erop dat 'elke instelling individueel haar beleid in deze bepaalt', en dat het aan de banken in kwestie is om deze te verdedigen. In een reactie had minister van Financiën Johan Van Overtveldt laten weten overleg te plannen met Febelfin, over 'hoe de andere banken voor deze problematiek kunnen worden gesensibiliseerd'. Febelfin zegt daartoe bereid te zijn. De ngo's die het onderzoek voerden (11.11.11, Broederlijk Delen en Fairfin), vroegen Febelfin om over alle banken heen hierin een initiatief te nemen. "Binnen Febelfin bestaan reeds lange tijd initiatieven ter sensibilisering en dialoog over deze issues", meldt de koepelorganisatie.