De eerste banken beginnen al uitzonderingen toe te staan, melden De Standaard en Het Nieuwsblad woensdag.

Buiten Europa geld afhalen en betalen met Maestro zal bij diverse banken nog mogelijk zijn. Uit een rondvraag van Spaargids.be blijkt alleszins dat de consument daar zelf naar moeten vragen. "Bij BNP Paribas Fortis kunnen klanten hun betaalkaart laten deblokkeren tijdens hun verblijf of vakantie buiten Europa, als ze dat vooraf aanvragen. Dexia geeft toe dat in een aantal gevallen het deblokkeren van de debetkaart buiten Europa de beste oplossing is", zegt Kristof De Paepe van Spaargids.

De Bank van de Post heeft zijn klanten een telefoonnummer bezorgd waarop ze hun kaart tijdelijk kunnen laten deblokkeren. ING Bank zal geen debetkaarten op voorhand deblokkeren. "KBC raadt klanten aan om buiten Europa de kredietkaart te gebruiken en houdt het deblokkeren van een kaart enkel als noodprocedure achter de hand", vernam Spaargids.

De eerste banken beginnen al uitzonderingen toe te staan, melden De Standaard en Het Nieuwsblad woensdag. Buiten Europa geld afhalen en betalen met Maestro zal bij diverse banken nog mogelijk zijn. Uit een rondvraag van Spaargids.be blijkt alleszins dat de consument daar zelf naar moeten vragen. "Bij BNP Paribas Fortis kunnen klanten hun betaalkaart laten deblokkeren tijdens hun verblijf of vakantie buiten Europa, als ze dat vooraf aanvragen. Dexia geeft toe dat in een aantal gevallen het deblokkeren van de debetkaart buiten Europa de beste oplossing is", zegt Kristof De Paepe van Spaargids. De Bank van de Post heeft zijn klanten een telefoonnummer bezorgd waarop ze hun kaart tijdelijk kunnen laten deblokkeren. ING Bank zal geen debetkaarten op voorhand deblokkeren. "KBC raadt klanten aan om buiten Europa de kredietkaart te gebruiken en houdt het deblokkeren van een kaart enkel als noodprocedure achter de hand", vernam Spaargids.