Maar kijk bijvoorbeeld naar de kredietverliezen van KBC in België: amper 0,17 procent van het uitstaande kredietbedrag ging in rook op in 2009. Dat is amper meer dan de gemiddelde kredietverliesratio (van 0,16%) van de voorbije tien jaar bij KBC.

Ook ING België rapporteerde voor de tweede helft van 2009 een kredietverliesratio van slechts 0,19 procent. Ook bij andere banken valt de schade op de Belgische markt mee. Bovendien lijken deze verliezen af te nemen, en in ieder geval hun stijging. Beterschap is dus op komst in het zog van het herstel van de economie.

Collectief staaltje van crisismanagement

De banken kunnen de bedrijfsleiders alleen maar feliciteren met hun uitstekend kredietbeheer in moeilijke tijden. De bedrijven hadden echter al van de vorige hoogconjunctuur geprofiteerd om hun schulden af te bouwen, dankzij de sterke cashflows en het ophalen van vers kapitaal op de beurs. Ook de invoering van de notionele-intrestaftrek in 2005 heeft bedrijven verleid om zich op grotere schaal te financieren met eigen vermogen in plaats van met schulden. Belgische bedrijven waren daarom een stuk schokbestendiger dan hun Europese collega's toen de crisis toesloeg.

Daarnaast hebben de bedrijfsleiders ook heel dynamisch gereageerd op de crisis. Investeringen vielen stil, het nodige werkkapitaal werd drastisch teruggeschroefd, vooral door de voorraden af te bouwen, en er werd grondig geherstructureerd en gesaneerd. Dit collectieve staaltje van crisismanagement heeft de banken voor veel erger behoed.

D.K.

Maar kijk bijvoorbeeld naar de kredietverliezen van KBC in België: amper 0,17 procent van het uitstaande kredietbedrag ging in rook op in 2009. Dat is amper meer dan de gemiddelde kredietverliesratio (van 0,16%) van de voorbije tien jaar bij KBC. Ook ING België rapporteerde voor de tweede helft van 2009 een kredietverliesratio van slechts 0,19 procent. Ook bij andere banken valt de schade op de Belgische markt mee. Bovendien lijken deze verliezen af te nemen, en in ieder geval hun stijging. Beterschap is dus op komst in het zog van het herstel van de economie. Collectief staaltje van crisismanagementDe banken kunnen de bedrijfsleiders alleen maar feliciteren met hun uitstekend kredietbeheer in moeilijke tijden. De bedrijven hadden echter al van de vorige hoogconjunctuur geprofiteerd om hun schulden af te bouwen, dankzij de sterke cashflows en het ophalen van vers kapitaal op de beurs. Ook de invoering van de notionele-intrestaftrek in 2005 heeft bedrijven verleid om zich op grotere schaal te financieren met eigen vermogen in plaats van met schulden. Belgische bedrijven waren daarom een stuk schokbestendiger dan hun Europese collega's toen de crisis toesloeg. Daarnaast hebben de bedrijfsleiders ook heel dynamisch gereageerd op de crisis. Investeringen vielen stil, het nodige werkkapitaal werd drastisch teruggeschroefd, vooral door de voorraden af te bouwen, en er werd grondig geherstructureerd en gesaneerd. Dit collectieve staaltje van crisismanagement heeft de banken voor veel erger behoed. D.K.