Een groep beleggers sleept de banken die de beursgang van Facebook hebben begeleid voor de rechter. Dat hebben de advocaten van de klagers gezegd. Ook Facebooktopman Mark Zuckerberg is aangeklaagd.

De banken, waaronder Morgan Stanley, zouden in de aanloop naar de beursgang vorige week hebben verzwegen dat analisten hun groeiprognoses voor het internetbedrijf hadden verlaagd. Ook Facebooktopman Mark Zuckerberg is aangeklaagd.

Facebook maakte onder hooggespannen verwachtingen zijn debuut op de technologiebeurs Nasdaq. De koersexplosie waar veel beleggers op hadden gerekend, bleef echter uit. Het aandeel, dat tegen een prijs van 38 dollar werd geïntroduceerd, maakte twee dagen na de beursgang een duikvlucht tot iets boven de 31 dollar. De koersval zou te maken kunnen hebben met de lagere groeiverwachtingen waar analisten vlak voor de beursgang mee kwamen.

Volgens de marktvorsers is het groeiende aantal gebruikers dat via mobiele apparaten gebruik maakt van Facebook de achilleshiel van het bedrijf, omdat het daardoor moeilijker wordt advertenties te slijten.

Niet alleen de koersdaling deed stof opwaaien, maar ook de technische problemen die beursbedrijf Nasdaq kende tijdens de introductie. De handelssystemen bleken niet opgewassen tegen de enorme stroom aan orders. Sommige beleggers willen ook Nasdaq aansprakelijk stellen voor de schade die zij daardoor zouden hebben geleden. (Belga/SD)Een groep beleggers sleept de banken die de beursgang van Facebook hebben begeleid voor de rechter. Dat hebben de advocaten van de klagers gezegd. Ook Facebooktopman Mark Zuckerberg is aangeklaagd. De banken, waaronder Morgan Stanley, zouden in de aanloop naar de beursgang vorige week hebben verzwegen dat analisten hun groeiprognoses voor het internetbedrijf hadden verlaagd. Ook Facebooktopman Mark Zuckerberg is aangeklaagd. Facebook maakte onder hooggespannen verwachtingen zijn debuut op de technologiebeurs Nasdaq. De koersexplosie waar veel beleggers op hadden gerekend, bleef echter uit. Het aandeel, dat tegen een prijs van 38 dollar werd geïntroduceerd, maakte twee dagen na de beursgang een duikvlucht tot iets boven de 31 dollar. De koersval zou te maken kunnen hebben met de lagere groeiverwachtingen waar analisten vlak voor de beursgang mee kwamen. Volgens de marktvorsers is het groeiende aantal gebruikers dat via mobiele apparaten gebruik maakt van Facebook de achilleshiel van het bedrijf, omdat het daardoor moeilijker wordt advertenties te slijten. Niet alleen de koersdaling deed stof opwaaien, maar ook de technische problemen die beursbedrijf Nasdaq kende tijdens de introductie. De handelssystemen bleken niet opgewassen tegen de enorme stroom aan orders. Sommige beleggers willen ook Nasdaq aansprakelijk stellen voor de schade die zij daardoor zouden hebben geleden. (Belga/SD)