Dinsdag raakte bekend dat de Europese Commissie aan de Italiaanse overheid toestemming heeft gegeven om 5,4 miljard euro aan noodsteun te verstrekken aan Monte dei Paschi. De bank zal meer dan 26 miljard euro aan slechte leningen van de balans halen. Die worden overgenomen door privé-investeerders.

Herstructureringen

In ruil voor de staatssteun moet de bank wel herstructureren. Monte dei Paschi hoopt tegen 2021 minstens 1,2 miljard euro winst te maken. De tier 1 kapitaalratio, een belangrijke indicator voor de mate waarin de bank crisissen kan doorstaan, zou tegen 2021 14,7 procent moeten bedragen. Vorig jaar lag deze ratio op 8,2 procent. De oudste bank ter wereld scoorde dan ook het slechtst in de jongste Europese stresstest.

In de periode tot 2021 zouden er ook ongeveer 5.500 arbeidsplaatsen moeten verdwijnen (tot 20.065) en wordt het aantal bankkantoren afgebouwd van 2.000 naar 1.400. De maatregelen moeten helpen om de bank weer winstgevend en efficiënter te maken..

Als gevolg van de kapitaalverhoging is de Italiaanse staat voor 70 procent aandeelhouder in Bank Monte dei Paschi. Maar Rome liet al verstaan dat belang zo snel mogelijk van de hand te willen doen.

Monte dei Paschi wil ook zijn Belgische en Franse dochter verkopen, kondigde topman Marco Morelli woensdag op een conference call aan. Het Belgische filiaal is sinds 1947 actief in ons land en richt zich zowel tot particulieren als bedrijven. Alle kantoren liggen in het Brusselse.

Dinsdag raakte bekend dat de Europese Commissie aan de Italiaanse overheid toestemming heeft gegeven om 5,4 miljard euro aan noodsteun te verstrekken aan Monte dei Paschi. De bank zal meer dan 26 miljard euro aan slechte leningen van de balans halen. Die worden overgenomen door privé-investeerders. In ruil voor de staatssteun moet de bank wel herstructureren. Monte dei Paschi hoopt tegen 2021 minstens 1,2 miljard euro winst te maken. De tier 1 kapitaalratio, een belangrijke indicator voor de mate waarin de bank crisissen kan doorstaan, zou tegen 2021 14,7 procent moeten bedragen. Vorig jaar lag deze ratio op 8,2 procent. De oudste bank ter wereld scoorde dan ook het slechtst in de jongste Europese stresstest. In de periode tot 2021 zouden er ook ongeveer 5.500 arbeidsplaatsen moeten verdwijnen (tot 20.065) en wordt het aantal bankkantoren afgebouwd van 2.000 naar 1.400. De maatregelen moeten helpen om de bank weer winstgevend en efficiënter te maken.. Als gevolg van de kapitaalverhoging is de Italiaanse staat voor 70 procent aandeelhouder in Bank Monte dei Paschi. Maar Rome liet al verstaan dat belang zo snel mogelijk van de hand te willen doen. Monte dei Paschi wil ook zijn Belgische en Franse dochter verkopen, kondigde topman Marco Morelli woensdag op een conference call aan. Het Belgische filiaal is sinds 1947 actief in ons land en richt zich zowel tot particulieren als bedrijven. Alle kantoren liggen in het Brusselse.