In de VS kwamen er in december van het afgelopen jaar 74.000 nieuwe banen bij, waarmee het wankele optimisme van vorige maand - 241.000 nieuwe banen in november - alweer gekelderd wordt.

Slecht weer

De tegenvaller op de Amerikaanse arbeidsmarkt kan volgens bepaalde analisten gedeeltelijk verklaard worden door het slechte weer in december. De laatste maand van vorig jaar komt in de statistieken terecht als de koudste decembermaand sinds 2009, met een sneeuwval die 21 procent boven het gemiddelde lag.

Veel minder nieuwe banen dan verwacht

Analisten gepolst door Bloomberg hielden gemiddeld rekening met 197.000 nieuwe banen in december. De 74.000 banen die het ministerie van Arbeid heeft geteld, liggen overigens nog ver onder de meest pessimistische analistenprognose.

Werkloosheidsgraad daalt

Ondanks de beperkte toename van het aantal nieuwe banen daalde de werkloosheidsgraad in de grootste economie ter wereld tot 6,7 procent, het laagste peil sinds oktober 2008. Dat is een gevolg van een toenemend aantal ontmoedigde werklozen dat niet langer op zoek gaat naar een job.

Volgens Michael Feroli , chief US economist bij JPMorgan Chase & Co in New York, maakt het recente banenrapport nog maar eens duidelijk dat het herstel van de arbeidsmarkt niet in een rechte lijn verloopt. Het ziet er naar uit dat de werkgevers wachten op verdere signalen die erop wijzen dat de economische groei aan het versnellen is, vooraleer ze meer volk aanwerven. (Bloomberg/BO)

In de VS kwamen er in december van het afgelopen jaar 74.000 nieuwe banen bij, waarmee het wankele optimisme van vorige maand - 241.000 nieuwe banen in november - alweer gekelderd wordt. Slecht weerDe tegenvaller op de Amerikaanse arbeidsmarkt kan volgens bepaalde analisten gedeeltelijk verklaard worden door het slechte weer in december. De laatste maand van vorig jaar komt in de statistieken terecht als de koudste decembermaand sinds 2009, met een sneeuwval die 21 procent boven het gemiddelde lag.Veel minder nieuwe banen dan verwachtAnalisten gepolst door Bloomberg hielden gemiddeld rekening met 197.000 nieuwe banen in december. De 74.000 banen die het ministerie van Arbeid heeft geteld, liggen overigens nog ver onder de meest pessimistische analistenprognose.Werkloosheidsgraad daaltOndanks de beperkte toename van het aantal nieuwe banen daalde de werkloosheidsgraad in de grootste economie ter wereld tot 6,7 procent, het laagste peil sinds oktober 2008. Dat is een gevolg van een toenemend aantal ontmoedigde werklozen dat niet langer op zoek gaat naar een job.Volgens Michael Feroli , chief US economist bij JPMorgan Chase & Co in New York, maakt het recente banenrapport nog maar eens duidelijk dat het herstel van de arbeidsmarkt niet in een rechte lijn verloopt. Het ziet er naar uit dat de werkgevers wachten op verdere signalen die erop wijzen dat de economische groei aan het versnellen is, vooraleer ze meer volk aanwerven. (Bloomberg/BO)