De aandeelhouders van Balta, de grootste producent van vloerbekleding in Europa, onderzoeken een beursgang als alternatieve optie voor de onderhandelingen met potentiële kopers. De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley wordt ingeschakeld als leadbanker.

De hoofdaandeelhouder van Balta Group, het Britse private-equityfonds Doughty Hanson, had het verkoopproces van zijn aandelenpakket eerder dit jaar opgestart. De zakenbank Lazard begeleidt dat lopende verkoopproces, dat nu in een nieuwe fase komt.

Op twee paarden wedden

Analisten zien de plannen voor een IPO als een strategie om de prijs van de Balta-aandelen op te drijven. De aandeelhouders sluiten op die manier niets uit en spelen handig in op het beursklimaat, dat positief is voor beursintroducties.

De West-Vlaamse ondernemer Filip Balcaen - de zoon van wijlen Paul Balcaen, de stichter van de tapijtgroep - verkocht de onderneming in 2004 aan Doughty Hanson. Hij heeft nog altijd 20 procent van de aandelen in handen. De vinylactiviteiten IVC maken geen deel uit van de deal. Die verkocht Balcaen begin dit jaar voor 1 miljard euro aan de Amerikaanse groep Mohawk, die ook eigenaar van Unilin is.

Weer op de kaart

Hendrik Deruyck, die sinds 2012 CEO van Balta Group is, gaf geen commentaar op het nieuws. De 63-jarige topman zette de tapijtgroep weer op de kaart. Het bedrijf realiseerde in 2014 een netto-omzet van 520 miljoen euro. De operationele winst bedroeg 65 miljoen euro. "Onze ambitie ligt op 85 miljoen euro tegen 2018", liet de CEO vorige maand optekenen in Trends.

Balta heeft tien productie- en distributievestigingen wereldwijd. De groep heeft ruim 3300 medewerkers in dienst, waarvan 2750 in West- en Oost-Vlaanderen. In de Turkse productievestiging werken 550 mensen.

Zo'n 98 procent van de Balta-omzet wordt via export gerealiseerd. Belangrijke internationale markten zijn het Verenigd Koninkrijk en Ierland, Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten. De CEO van Balta ontving op 30 april Vlaams minister-president Geert Bourgeois in de hoofdzetel van de groep in Sint-Baafs-Vijve. Tijdens het werkbezoek kaartte Hendrik Deruyck onder meer de hoge loon- en energiekosten aan.

K.D.C.

De aandeelhouders van Balta, de grootste producent van vloerbekleding in Europa, onderzoeken een beursgang als alternatieve optie voor de onderhandelingen met potentiële kopers. De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley wordt ingeschakeld als leadbanker. De hoofdaandeelhouder van Balta Group, het Britse private-equityfonds Doughty Hanson, had het verkoopproces van zijn aandelenpakket eerder dit jaar opgestart. De zakenbank Lazard begeleidt dat lopende verkoopproces, dat nu in een nieuwe fase komt. Analisten zien de plannen voor een IPO als een strategie om de prijs van de Balta-aandelen op te drijven. De aandeelhouders sluiten op die manier niets uit en spelen handig in op het beursklimaat, dat positief is voor beursintroducties. De West-Vlaamse ondernemer Filip Balcaen - de zoon van wijlen Paul Balcaen, de stichter van de tapijtgroep - verkocht de onderneming in 2004 aan Doughty Hanson. Hij heeft nog altijd 20 procent van de aandelen in handen. De vinylactiviteiten IVC maken geen deel uit van de deal. Die verkocht Balcaen begin dit jaar voor 1 miljard euro aan de Amerikaanse groep Mohawk, die ook eigenaar van Unilin is. Hendrik Deruyck, die sinds 2012 CEO van Balta Group is, gaf geen commentaar op het nieuws. De 63-jarige topman zette de tapijtgroep weer op de kaart. Het bedrijf realiseerde in 2014 een netto-omzet van 520 miljoen euro. De operationele winst bedroeg 65 miljoen euro. "Onze ambitie ligt op 85 miljoen euro tegen 2018", liet de CEO vorige maand optekenen in Trends. Balta heeft tien productie- en distributievestigingen wereldwijd. De groep heeft ruim 3300 medewerkers in dienst, waarvan 2750 in West- en Oost-Vlaanderen. In de Turkse productievestiging werken 550 mensen. Zo'n 98 procent van de Balta-omzet wordt via export gerealiseerd. Belangrijke internationale markten zijn het Verenigd Koninkrijk en Ierland, Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten. De CEO van Balta ontving op 30 april Vlaams minister-president Geert Bourgeois in de hoofdzetel van de groep in Sint-Baafs-Vijve. Tijdens het werkbezoek kaartte Hendrik Deruyck onder meer de hoge loon- en energiekosten aan. K.D.C.