De Franse verzekeraar AXA heeft zijn Belgische bankdochter AXA Bank Europe geherkapitaliseerd voor 225 miljoen euro. Dat gebeurde om problemen die aan het licht waren gekomen bij de Europese stresstests te remediëren. Dat schrijft de krant De Tijd op zijn website, verwijzend naar informatie in het Belgisch Staatsblad.

Bij AXA Bank Europe bevestigt men de kapitaalverhoging, maar wil men geen commentaar kwijt over de reden.

Zondag om 12 uur maakt de Europese Centrale Bank (ECB) de resultaten van de stresstests bij de Europese banken bekend. Die testen dienden om de financiële weerbaarheid van de banken bij een eventuele nieuwe crisis te meten en te verbeteren.

Op de lijst van 130 te onderzoeken banken uit de eurozone staan voor België AXA Bank Europa, Belfius Bank, Dexia, Investar (holding van Argenta), KBC Group en The Bank of New York Mellon.

Eerder deze week waren er al geruchten dat één Belgische bank niet geslaagd zou zijn. Het zou gaan om Dexia, al is die instelling in ontmanteling en kan ze dus genieten van een speciaal regime. Mogelijk zijn intussen ook bij Dexia corrigerende maatregelen genomen.

Over de kapitaalpositie van AXA Bank Europe waren eerder al twijfels geuit in de media. De bank is Belgisch, maar heeft ook activiteiten in Hongarije. Die zouden de kapitaalratio hebben verzwakt.

Moedermaatschappij AXA heeft intussen 225 miljoen euro gepompt in haar Belgische dochter: 135 miljoen euro via een kapitaalverhoging en 90 miljoen euro door de uitgifte van converteerbare obligaties.

De operatie dateert van 30 september en werd gepubliceerd in het Staatsblad. Woordvoerder Wim Pauwels van AXA Bank bevestigt: "de informatie is publiek", maar hij wil geen commentaar kwijt of ze verband houdt met de stresstests van de ECB.

Volgens zakenkrant De Tijd is de datum van eind september geen toeval, omdat bij de publicatie van de resultaten van de stresstests, ook meteen duidelijk gemaakt zal worden welke maatregelen banken hebben genomen tussen januari en september om eventueel scheve situaties recht te trekken. (Belga/NS)

De Franse verzekeraar AXA heeft zijn Belgische bankdochter AXA Bank Europe geherkapitaliseerd voor 225 miljoen euro. Dat gebeurde om problemen die aan het licht waren gekomen bij de Europese stresstests te remediëren. Dat schrijft de krant De Tijd op zijn website, verwijzend naar informatie in het Belgisch Staatsblad. Bij AXA Bank Europe bevestigt men de kapitaalverhoging, maar wil men geen commentaar kwijt over de reden.Zondag om 12 uur maakt de Europese Centrale Bank (ECB) de resultaten van de stresstests bij de Europese banken bekend. Die testen dienden om de financiële weerbaarheid van de banken bij een eventuele nieuwe crisis te meten en te verbeteren. Op de lijst van 130 te onderzoeken banken uit de eurozone staan voor België AXA Bank Europa, Belfius Bank, Dexia, Investar (holding van Argenta), KBC Group en The Bank of New York Mellon. Eerder deze week waren er al geruchten dat één Belgische bank niet geslaagd zou zijn. Het zou gaan om Dexia, al is die instelling in ontmanteling en kan ze dus genieten van een speciaal regime. Mogelijk zijn intussen ook bij Dexia corrigerende maatregelen genomen.Over de kapitaalpositie van AXA Bank Europe waren eerder al twijfels geuit in de media. De bank is Belgisch, maar heeft ook activiteiten in Hongarije. Die zouden de kapitaalratio hebben verzwakt.Moedermaatschappij AXA heeft intussen 225 miljoen euro gepompt in haar Belgische dochter: 135 miljoen euro via een kapitaalverhoging en 90 miljoen euro door de uitgifte van converteerbare obligaties. De operatie dateert van 30 september en werd gepubliceerd in het Staatsblad. Woordvoerder Wim Pauwels van AXA Bank bevestigt: "de informatie is publiek", maar hij wil geen commentaar kwijt of ze verband houdt met de stresstests van de ECB.Volgens zakenkrant De Tijd is de datum van eind september geen toeval, omdat bij de publicatie van de resultaten van de stresstests, ook meteen duidelijk gemaakt zal worden welke maatregelen banken hebben genomen tussen januari en september om eventueel scheve situaties recht te trekken. (Belga/NS)