Het bedrijf wil 65 tot 75 miljoen euro van de opbrengst gebruiken voor een nieuwe fabriek die Avantium samen met het Duitse chemieconcern BASF gaat bouwen in de haven van Antwerpen. De rest is bedoeld voor projecten in ontwikkeling.

Synvina

Avantium en BASF hebben samen een joint venture opgericht, Synvina. Die wil in Antwerpen "de eerste referentiefabriek op commerciële schaal voor de productie van furandicarbonzuur (FDCA) bouwen met een jaarlijkse capaciteit van maximaal 50.000 ton", klinkt het. De fabriek zou 40 tot 50 directe jobs kunnen opleveren.

Furaandicarbonzuur is een nieuwe molecule, en de voornaamste bouwsteen voor PEF (polyethyleenfuranoaat). PEF is vergelijkbaar met PET - waar petflessen en voedingsverpakkingen van worden gemaakt - maar dan op basis van plantaardige materialen. Avantium hoopt in 2021 FDCA en PEF op commerciële schaal te kunnen produceren.

Avantium is een chemisch technologiebedrijf, dat zich toelegt op duurzame chemie. Het bedrijf ontstond in 2000 als spin-off van Shell. Bij de beursgang zou minstens 10 procent van de nieuwe aandelen bestemd zijn voor particuliere beleggers in Nederland en België.

Het bedrijf wil 65 tot 75 miljoen euro van de opbrengst gebruiken voor een nieuwe fabriek die Avantium samen met het Duitse chemieconcern BASF gaat bouwen in de haven van Antwerpen. De rest is bedoeld voor projecten in ontwikkeling. Avantium en BASF hebben samen een joint venture opgericht, Synvina. Die wil in Antwerpen "de eerste referentiefabriek op commerciële schaal voor de productie van furandicarbonzuur (FDCA) bouwen met een jaarlijkse capaciteit van maximaal 50.000 ton", klinkt het. De fabriek zou 40 tot 50 directe jobs kunnen opleveren. Furaandicarbonzuur is een nieuwe molecule, en de voornaamste bouwsteen voor PEF (polyethyleenfuranoaat). PEF is vergelijkbaar met PET - waar petflessen en voedingsverpakkingen van worden gemaakt - maar dan op basis van plantaardige materialen. Avantium hoopt in 2021 FDCA en PEF op commerciële schaal te kunnen produceren. Avantium is een chemisch technologiebedrijf, dat zich toelegt op duurzame chemie. Het bedrijf ontstond in 2000 als spin-off van Shell. Bij de beursgang zou minstens 10 procent van de nieuwe aandelen bestemd zijn voor particuliere beleggers in Nederland en België.