De auto-industrie heeft te lijden onder handelsspanningen, waarbij importheffingen en andere barrières voor hogere kosten zorgen. Door de onzekerheid over de gevolgen van die conflicten wordt bovendien minder geïnvesteerd in een nieuwe auto. Volgens marktonderzoeker IHS Markit daalt het wereldwijde aantal geproduceerde auto's met 6 procent tot 88,8 miljoen.

Tegelijkertijd zien grote concerns zich gedwongen grote sommen geld opzij te leggen voor investeringen in elektrische modellen en zelfrijdende auto's. Om de winstgevendheid toch op peil te houden, zetten de bedrijven vaak het mes in hun personeelsbestand.

De grootste reorganisaties vinden plaats in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Twee grote autofabrikanten in dat laatste land, Audi en Daimler, kondigden vorige week nog reorganisaties aan die samen 20.000 banen kosten. Ook het Japanse Nissan kondigde tijdens de zomer aan 12.500 banen te schrappen.

De auto-industrie heeft te lijden onder handelsspanningen, waarbij importheffingen en andere barrières voor hogere kosten zorgen. Door de onzekerheid over de gevolgen van die conflicten wordt bovendien minder geïnvesteerd in een nieuwe auto. Volgens marktonderzoeker IHS Markit daalt het wereldwijde aantal geproduceerde auto's met 6 procent tot 88,8 miljoen. Tegelijkertijd zien grote concerns zich gedwongen grote sommen geld opzij te leggen voor investeringen in elektrische modellen en zelfrijdende auto's. Om de winstgevendheid toch op peil te houden, zetten de bedrijven vaak het mes in hun personeelsbestand. De grootste reorganisaties vinden plaats in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Twee grote autofabrikanten in dat laatste land, Audi en Daimler, kondigden vorige week nog reorganisaties aan die samen 20.000 banen kosten. Ook het Japanse Nissan kondigde tijdens de zomer aan 12.500 banen te schrappen.