"We profiteren ook wel van de babyboomexit. Mensen van 55 tot 65 die hun bedrijf nu verkopen, vaak omdat er geen opvolging is. En die willen liever niet verkopen aan private equity.

Gallipot (Amerikaanse leverancier van farmaceutische grondstoffen die in de lente van vorig jaar werd overgenomen, nvdr) bijvoorbeeld wilde alleen verkopen aan een partij waarvan het wist dat ze de kernactiviteit zou voortzetten. En doordat ik zelf een bedrijf heb opgestart en ook verkocht, spreek ik veel meer de taal van de ondernemer. Die kan je in zijn hart raken. Het klikt heel snel, omdat je hetzelfde hebt meegemaakt."

Bovendien wil Van Jeveren dat iedere algemeen directeur van de sterdivisie Fagron, die vooral farmaceutische grondstoffen voor magistrale bereidingen levert aan apothekers, drie overnamedoelwitten oplijst. "We hebben zo steeds een overnameportfolio. De concurrent is de vijand niet, maar een overnamekandidaat. Onze Spaanse general manager is op die manier het Braziliaanse DEG op het spoor gekomen." DEG werd eind 2010 overgenomen.

Arseus heeft voor die overnames nog 70 miljoen euro in de oorlogskas. Een nieuwe kapitaaloperatie is dus niet nodig, vindt Van Jeveren. "En ik verwacht dat de cashflow weer positiever wordt waardoor we weer bedrijven kunnen kopen", verwacht de CEO.
Arseus omvat de vroegere business-to-businessactiviteiten van b2c-speler Omega Pharma en is het resultaat van zo'n 70 vaak kleine overnames. Het werd pas in 2006 als aparte groep opgericht en is sinds oktober 2007 beursgenoteerd. Nochtans werd betwijfeld of Arseus stand zou houden. Het was toen, om het zacht uit te drukken, niet bepaald het kroonjuweel van Omega Pharma, maar gold vooral als een herstructureringsverhaal voor een kluwen van vaak ondermaats presterende bedrijven. "Dat er in het begin achterdocht was, daar kan ik me wel iets bij voorstellen", geeft Van Jeveren nu toe.

Be.L.

"We profiteren ook wel van de babyboomexit. Mensen van 55 tot 65 die hun bedrijf nu verkopen, vaak omdat er geen opvolging is. En die willen liever niet verkopen aan private equity. Gallipot (Amerikaanse leverancier van farmaceutische grondstoffen die in de lente van vorig jaar werd overgenomen, nvdr) bijvoorbeeld wilde alleen verkopen aan een partij waarvan het wist dat ze de kernactiviteit zou voortzetten. En doordat ik zelf een bedrijf heb opgestart en ook verkocht, spreek ik veel meer de taal van de ondernemer. Die kan je in zijn hart raken. Het klikt heel snel, omdat je hetzelfde hebt meegemaakt." Bovendien wil Van Jeveren dat iedere algemeen directeur van de sterdivisie Fagron, die vooral farmaceutische grondstoffen voor magistrale bereidingen levert aan apothekers, drie overnamedoelwitten oplijst. "We hebben zo steeds een overnameportfolio. De concurrent is de vijand niet, maar een overnamekandidaat. Onze Spaanse general manager is op die manier het Braziliaanse DEG op het spoor gekomen." DEG werd eind 2010 overgenomen. Arseus heeft voor die overnames nog 70 miljoen euro in de oorlogskas. Een nieuwe kapitaaloperatie is dus niet nodig, vindt Van Jeveren. "En ik verwacht dat de cashflow weer positiever wordt waardoor we weer bedrijven kunnen kopen", verwacht de CEO. Arseus omvat de vroegere business-to-businessactiviteiten van b2c-speler Omega Pharma en is het resultaat van zo'n 70 vaak kleine overnames. Het werd pas in 2006 als aparte groep opgericht en is sinds oktober 2007 beursgenoteerd. Nochtans werd betwijfeld of Arseus stand zou houden. Het was toen, om het zacht uit te drukken, niet bepaald het kroonjuweel van Omega Pharma, maar gold vooral als een herstructureringsverhaal voor een kluwen van vaak ondermaats presterende bedrijven. "Dat er in het begin achterdocht was, daar kan ik me wel iets bij voorstellen", geeft Van Jeveren nu toe. Be.L.