Argenta sloot zopas de tweede tranche van een uitgifte van coöperatieve aandelen af. De emissie bracht de verhoopte 58 miljoen euro in het laatje. De bank-verzekeraar telt nu al 70.000 coöperanten-aandeelhouders (klanten en kantoorhouders), die samen quasi 15 procent van het kapitaal vertegenwoordigen. Het saldo is in handen van de familie Van Rompuy, die het bedrijf oprichtte.

Voorzitter Jan Cerfontaine zegt dat Argenta gesprekken voert met de toezichthouder, de Nationale Bank van België, om de mogelijkheid te creëren het aandeel van het coöperatief kapitaal op te trekken tot 25 procent. "De familiale aandeelhouder heeft er geen moeite mee als de coöperatie Argen-Co zou doorgroeien. Nu er duidelijkheid is dat Europa coöperatief kapitaal erkent als Core Tier 1-kapitaal willen we graag de toelating krijgen om de grens op te trekken van 15 naar 25 procent. In een volgende faze zouden we dan kunnen beslissen of en wanneer we opnieuw kapitaal ophalen."

Cerfontaine droomt ervan om de emissie van kapitaal continu open te stellen voor geïnteresseerden, waardoor de bank op een geleidelijke manier zijn kapitaal zou kunnen verhogen: "Argenta telt 1,2 miljoen klanten in België. Ik geloof niet dat we met 70.000 coöperanten aan onze limiet zitten."

In een gesprek met Trends verklaart de top van Argenta dat ze geen rechtszaak zal starten tegen de nieuwe bankentaksen. Vorig jaar diende de Antwerpse spaarbank een klacht in bij het Grondwettelijk Hof, die resulteerde in een vernietiging van de bankenheffing. "De nieuwe taks is conceptueel beter maar viseert nog altijd het spaargeld. Daardoor blijven we met het gevoel zitten dat we onrechtvaardig behandeld worden", zegt Argenta-CEO John Heller. (P.C.)

Lees het volledige artikel over Argenta en de bankentaks in Trends van deze week.

Argenta sloot zopas de tweede tranche van een uitgifte van coöperatieve aandelen af. De emissie bracht de verhoopte 58 miljoen euro in het laatje. De bank-verzekeraar telt nu al 70.000 coöperanten-aandeelhouders (klanten en kantoorhouders), die samen quasi 15 procent van het kapitaal vertegenwoordigen. Het saldo is in handen van de familie Van Rompuy, die het bedrijf oprichtte. Voorzitter Jan Cerfontaine zegt dat Argenta gesprekken voert met de toezichthouder, de Nationale Bank van België, om de mogelijkheid te creëren het aandeel van het coöperatief kapitaal op te trekken tot 25 procent. "De familiale aandeelhouder heeft er geen moeite mee als de coöperatie Argen-Co zou doorgroeien. Nu er duidelijkheid is dat Europa coöperatief kapitaal erkent als Core Tier 1-kapitaal willen we graag de toelating krijgen om de grens op te trekken van 15 naar 25 procent. In een volgende faze zouden we dan kunnen beslissen of en wanneer we opnieuw kapitaal ophalen." Cerfontaine droomt ervan om de emissie van kapitaal continu open te stellen voor geïnteresseerden, waardoor de bank op een geleidelijke manier zijn kapitaal zou kunnen verhogen: "Argenta telt 1,2 miljoen klanten in België. Ik geloof niet dat we met 70.000 coöperanten aan onze limiet zitten." In een gesprek met Trends verklaart de top van Argenta dat ze geen rechtszaak zal starten tegen de nieuwe bankentaksen. Vorig jaar diende de Antwerpse spaarbank een klacht in bij het Grondwettelijk Hof, die resulteerde in een vernietiging van de bankenheffing. "De nieuwe taks is conceptueel beter maar viseert nog altijd het spaargeld. Daardoor blijven we met het gevoel zitten dat we onrechtvaardig behandeld worden", zegt Argenta-CEO John Heller. (P.C.) Lees het volledige artikel over Argenta en de bankentaks in Trends van deze week.