"Daarmee kunnen we ons bedrijfsplan uitvoeren tot midden 2015 en twee onderzoeksprogramma's in oncologie in 2013 tot de eerste klinische testfase financieren", zegt Tim Van Hauwermeiren, de Vlaamse CEO van het in Nederland opgerichte arGEN-X. "Bovendien kunnen we verder investeren in ons technologieplatform."

Ondanks de moeilijke marktomstandigheden voor de biotechsector was de kapitaalronde overingeschreven. "Het is een mooie validatie van ons werk, want er zijn veel durfkapitaalgroepen zonder centen. Het speelveld is dun bevolkt", stelt Van Hauwermeiren.

De kapitaalronde wordt geleid door twee nieuwe investeerders, de Amerikaanse klepper OrbiMed Advisors en het Franse Seventure Partners. OrbiMed is 's werelds grootste investeerder in life sciences. De bestaande aandeelhouders volgen, uitgezonderd KBC Private Equity, dat zichzelf afbouwt. Ook het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) doet mee. Andere investeerders zijn Forbion Capital Partners, Crédit Agricole Private Equity, Life Sciences Partners, BioGeneration Ventures, Erasmus Biomedical Fund en Thuja Capital.

ArGEN-X heeft tot dusver 44 miljoen euro opgehaald, waarvan 2,8 miljoen subsidies van het IWT. Een nieuwe subsidieaanvraag is ingediend. Van Hauwermeiren wijst op de bescheiden cash burn. In 22 maanden operationele activiteit is 8 miljoen euro gespendeerd. "Onze directe concurrenten hebben een veelvoud daarvan uitgegeven."

Het in 2008 opgerichte arGEN-X wordt geleid door oudgedienden van Ablynx, en bouwt zijn onderzoek net als Ablynx op antistoffen van kameelachtigen. Met het verse kapitaal eindigt 2011 voor arGEN-X even positief als het werd ingezet. Begin januari werd een samenwerkingsakkoord gesloten met de Amerikaanse farmagroep Eli Lilly. De twee gaan antilichamen selecteren en ontwikkelen die kunnen leiden tot kandidaat-geneesmiddelen. "We hebben sneller dan verwacht resultaten geboekt. Dat trekt anderen aan", zegt Van Hauwermeiren, die rekent op minstens een nieuwe farmadeal in het eerste kwartaal van 2012.

Bert Lauwers

"Daarmee kunnen we ons bedrijfsplan uitvoeren tot midden 2015 en twee onderzoeksprogramma's in oncologie in 2013 tot de eerste klinische testfase financieren", zegt Tim Van Hauwermeiren, de Vlaamse CEO van het in Nederland opgerichte arGEN-X. "Bovendien kunnen we verder investeren in ons technologieplatform." Ondanks de moeilijke marktomstandigheden voor de biotechsector was de kapitaalronde overingeschreven. "Het is een mooie validatie van ons werk, want er zijn veel durfkapitaalgroepen zonder centen. Het speelveld is dun bevolkt", stelt Van Hauwermeiren. De kapitaalronde wordt geleid door twee nieuwe investeerders, de Amerikaanse klepper OrbiMed Advisors en het Franse Seventure Partners. OrbiMed is 's werelds grootste investeerder in life sciences. De bestaande aandeelhouders volgen, uitgezonderd KBC Private Equity, dat zichzelf afbouwt. Ook het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) doet mee. Andere investeerders zijn Forbion Capital Partners, Crédit Agricole Private Equity, Life Sciences Partners, BioGeneration Ventures, Erasmus Biomedical Fund en Thuja Capital. ArGEN-X heeft tot dusver 44 miljoen euro opgehaald, waarvan 2,8 miljoen subsidies van het IWT. Een nieuwe subsidieaanvraag is ingediend. Van Hauwermeiren wijst op de bescheiden cash burn. In 22 maanden operationele activiteit is 8 miljoen euro gespendeerd. "Onze directe concurrenten hebben een veelvoud daarvan uitgegeven." Het in 2008 opgerichte arGEN-X wordt geleid door oudgedienden van Ablynx, en bouwt zijn onderzoek net als Ablynx op antistoffen van kameelachtigen. Met het verse kapitaal eindigt 2011 voor arGEN-X even positief als het werd ingezet. Begin januari werd een samenwerkingsakkoord gesloten met de Amerikaanse farmagroep Eli Lilly. De twee gaan antilichamen selecteren en ontwikkelen die kunnen leiden tot kandidaat-geneesmiddelen. "We hebben sneller dan verwacht resultaten geboekt. Dat trekt anderen aan", zegt Van Hauwermeiren, die rekent op minstens een nieuwe farmadeal in het eerste kwartaal van 2012. Bert Lauwers