De groep Arco bestaat uit vier spilvennootschappen. Er zijn de financieringsmaatschappijen Arcopar en Arcoplus die werken met het geld van meer dan 700.000 coöperanten en van een aantal sociale organisaties uit de ACW-groep. Zij beheren samen 1,7 miljard euro kapitaal. Dat geld gaat naar de investeringsmaatschappijen Arcofiin en Auxipar, die aandeelhouder zijn van Dexia (13,7%) en VDK Spaarbank (20,1%).

Eigen vermogen kwijt

Het belang in Dexia is nog altijd veruit de belangrijkste participatie. Dexia staat voor 2,47 miljard euro in de boeken van Arcofin (9,88 euro per aandeel), wat neerkomt op 96 procent van het balanstotaal. Vermits Dexia gisteren op de beurs afsloot op 0,37 euro, is die deelneming grosso modo maar 100 miljoen euro meer waard. Als Arco m.a..w. de minwaarde op Dexia in de boeken moet nemen, schiet er nauwelijks iets over. Haar eigen vermogen van 1,5 miljard euro is Arcofin alleszins volledig kwijt.

Op groepsniveau stelt zich hetzelfde probleem. De Dexia-deelneming vertegenwoordigt er een boekwaarde van 2,65 miljard euro op een balanstotaal van 3,63 miljard euro. Arco heeft wel nog enkele deelnemingen die het kan verkopen, zoals 20 procent in VDK Spaarbank, 8,8 procent in Elia, 5,6 procent in Retail Estates, en enkele piepkleine belangen in Gimv en Belgacom. Maar die zullen hooguit enkele honderden miljoenen euro opbrengen.

Dexia-waardevermindering

Daarnaast bezit Arco ook nog een obligatieportefeuille van 595 miljoen euro, die bestaat uit Dexia-obligaties en staatspapier.

Geconsolideerd zit Arco op 2,5 miljard euro eigen vermogen en 750 miljoen euro schulden. Haar schulden zal de groep in een vereffeningscenario vermoedelijk kunnen afbetalen. Maar een groot deel van het eigen vermogen zal opgaan aan de Dexia-waardevermindering. De coöperatieve aandelen in handen van particulieren worden echter gegarandeerd door de overheid.

Het is duidelijk dat de vereffening van Arco niet zal volstaan om het kapitaal van de coöperanten terug te betalen. Die rekening, die geschat wordt op een miljard euro, wordt doorgeschoven naar de belastingbetaler.

Patrick Claerhout

De groep Arco bestaat uit vier spilvennootschappen. Er zijn de financieringsmaatschappijen Arcopar en Arcoplus die werken met het geld van meer dan 700.000 coöperanten en van een aantal sociale organisaties uit de ACW-groep. Zij beheren samen 1,7 miljard euro kapitaal. Dat geld gaat naar de investeringsmaatschappijen Arcofiin en Auxipar, die aandeelhouder zijn van Dexia (13,7%) en VDK Spaarbank (20,1%). Eigen vermogen kwijt Het belang in Dexia is nog altijd veruit de belangrijkste participatie. Dexia staat voor 2,47 miljard euro in de boeken van Arcofin (9,88 euro per aandeel), wat neerkomt op 96 procent van het balanstotaal. Vermits Dexia gisteren op de beurs afsloot op 0,37 euro, is die deelneming grosso modo maar 100 miljoen euro meer waard. Als Arco m.a..w. de minwaarde op Dexia in de boeken moet nemen, schiet er nauwelijks iets over. Haar eigen vermogen van 1,5 miljard euro is Arcofin alleszins volledig kwijt. Op groepsniveau stelt zich hetzelfde probleem. De Dexia-deelneming vertegenwoordigt er een boekwaarde van 2,65 miljard euro op een balanstotaal van 3,63 miljard euro. Arco heeft wel nog enkele deelnemingen die het kan verkopen, zoals 20 procent in VDK Spaarbank, 8,8 procent in Elia, 5,6 procent in Retail Estates, en enkele piepkleine belangen in Gimv en Belgacom. Maar die zullen hooguit enkele honderden miljoenen euro opbrengen. Dexia-waardevermindering Daarnaast bezit Arco ook nog een obligatieportefeuille van 595 miljoen euro, die bestaat uit Dexia-obligaties en staatspapier. Geconsolideerd zit Arco op 2,5 miljard euro eigen vermogen en 750 miljoen euro schulden. Haar schulden zal de groep in een vereffeningscenario vermoedelijk kunnen afbetalen. Maar een groot deel van het eigen vermogen zal opgaan aan de Dexia-waardevermindering. De coöperatieve aandelen in handen van particulieren worden echter gegarandeerd door de overheid. Het is duidelijk dat de vereffening van Arco niet zal volstaan om het kapitaal van de coöperanten terug te betalen. Die rekening, die geschat wordt op een miljard euro, wordt doorgeschoven naar de belastingbetaler. Patrick Claerhout