Het is dit jaar precies tien jaar geleden dat Arco ten val kwam. Het investeringsvehikel van het toenmalige ACW, intussen Beweging.net, had het meeste van zijn geld in de financiële groep Dexia geïnvesteerd en toen die in de problemen kwam door de financiële crisis, ging Arco mee ten onder. Zo'n 780.000 Arco-coöperanten zagen hun geld in rook opgaan, goed voor 1,5 miljard euro.

Pogingen van de federale regering om dat verlies (deels) te compenseren, botsten op juridische bezwaren.

Duizenden coöperanten stapten met behulp van Arcoclaim en Deminor intussen ook naar de rechter. In juni start de rechtszaak voor de ondernemingsrechtbank van Brussel.

'Misleidende commercialisering'

De dagvaarding woensdag tegen Beweging.net is voor de rechtbank van eerste aanleg in Brussel bestemd. Volgens Arcoclaim speelde de christelijke arbeidersbeweging 'een centrale rol in de misleidende commercialisering' van de Arco-aandelen aan haar achterban. De investering werd onder meer in het magazine Visie aangeprezen als 'veilig en risicoloos'. Door de specifieke juridische structuur van Beweging.net zijn naast de vzw zelf ook voorzitter Peter Wouters en de algemeen secretaris gedagvaard.

'De dagvaarding van Beweging.net is de tot dusver ontbrekende schakel in de lopende Arco-procedures. Zij speelde duidelijk een doorslaggevende rol in het Arco-drama en wij vinden het dan ook vanzelfsprekend dat zij partij wordt in de lopende procedure', klinkt het in het persbericht van Arcoclaim. 'Daardoor kunnen onze leden, die tegelijk de basis uitmaken van Beweging.net, een open discussie aangaan met een van de hoofdaansprakelijken en schadevergoeding eisen. Evengoed kan Beweging.net eindelijk haar stem in het debat laten horen en zal zij nu publiek verantwoording moeten afleggen'.

'Voortschrijdend inzicht'

De aanleiding om nu ook Beweging.net in de procedure te betrekken, heeft volgens de vzw te maken met voortschrijdend inzicht. Het feit dat de nieuwe federale regering vorig jaar liet verstaan dat ze in het Arco-dossier de gerechtelijke procedures wil afwachten, lijkt veel coöperanten te hebben doen inzien dat ze van die kant niets meer moeten verwachten.

Hoeveel geld er van Beweging.net wordt geëist, staat niet in de dagvaarding vermeld. Maar de vzw vertegenwoordigt zo'n 12.000 leden, die gemiddeld 2.500 euro schade hebben geleden. Dat stemt dus overeen met zo'n 30 miljoen euro, zonder intresten.

Arcoclaim dagvaardde eerder ook al Belfius bank en de Belgische staat voor de rechtbank van eerste aanleg. Daarna heeft Belfius op haar beurt de Arco-vennootschappen gedagvaard.

Het is dit jaar precies tien jaar geleden dat Arco ten val kwam. Het investeringsvehikel van het toenmalige ACW, intussen Beweging.net, had het meeste van zijn geld in de financiële groep Dexia geïnvesteerd en toen die in de problemen kwam door de financiële crisis, ging Arco mee ten onder. Zo'n 780.000 Arco-coöperanten zagen hun geld in rook opgaan, goed voor 1,5 miljard euro. Pogingen van de federale regering om dat verlies (deels) te compenseren, botsten op juridische bezwaren. Duizenden coöperanten stapten met behulp van Arcoclaim en Deminor intussen ook naar de rechter. In juni start de rechtszaak voor de ondernemingsrechtbank van Brussel. De dagvaarding woensdag tegen Beweging.net is voor de rechtbank van eerste aanleg in Brussel bestemd. Volgens Arcoclaim speelde de christelijke arbeidersbeweging 'een centrale rol in de misleidende commercialisering' van de Arco-aandelen aan haar achterban. De investering werd onder meer in het magazine Visie aangeprezen als 'veilig en risicoloos'. Door de specifieke juridische structuur van Beweging.net zijn naast de vzw zelf ook voorzitter Peter Wouters en de algemeen secretaris gedagvaard. 'De dagvaarding van Beweging.net is de tot dusver ontbrekende schakel in de lopende Arco-procedures. Zij speelde duidelijk een doorslaggevende rol in het Arco-drama en wij vinden het dan ook vanzelfsprekend dat zij partij wordt in de lopende procedure', klinkt het in het persbericht van Arcoclaim. 'Daardoor kunnen onze leden, die tegelijk de basis uitmaken van Beweging.net, een open discussie aangaan met een van de hoofdaansprakelijken en schadevergoeding eisen. Evengoed kan Beweging.net eindelijk haar stem in het debat laten horen en zal zij nu publiek verantwoording moeten afleggen'. De aanleiding om nu ook Beweging.net in de procedure te betrekken, heeft volgens de vzw te maken met voortschrijdend inzicht. Het feit dat de nieuwe federale regering vorig jaar liet verstaan dat ze in het Arco-dossier de gerechtelijke procedures wil afwachten, lijkt veel coöperanten te hebben doen inzien dat ze van die kant niets meer moeten verwachten. Hoeveel geld er van Beweging.net wordt geëist, staat niet in de dagvaarding vermeld. Maar de vzw vertegenwoordigt zo'n 12.000 leden, die gemiddeld 2.500 euro schade hebben geleden. Dat stemt dus overeen met zo'n 30 miljoen euro, zonder intresten. Arcoclaim dagvaardde eerder ook al Belfius bank en de Belgische staat voor de rechtbank van eerste aanleg. Daarna heeft Belfius op haar beurt de Arco-vennootschappen gedagvaard.