ArcelorMittal: Luikse warme lijn blijft leefbaar, zegt Marcourt

© Image Globe

Volgens Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt (PS) blijft de warme lijn van de Luikse staalindustrie leefbaar indien een industrieel de nodige investeringen doet.

Staalreus ArcelorMittal kondigde gisteren aan dat de warme lijn in Luik sluit. Door de sluiting verliezen 300 werknemers hun baan. Indirect zouden nog eens meer dan 700 jobs verloren gaan. De vakbonden reageren woedend.

De warme lijn heeft sinds 2003 geen industriële investeringen gekend, maar dat is niet te wijten aan de werknemers, zei Marcourt vanochtend op de RTBF-radio. ArcelorMittal van zijn kant “heeft zijn deel van het werk niet gedaan, maar indien een industriële overnemer dat zou doen, dan zou de warme lijn leefbaar zijn”.

Volgens de socialistische minister blijft de staalindustrie een sector die structuur biedt en die te verdedigen valt, op voorwaarde dat men zich concentreert op hoogtechnologische producten. Indien ArcelorMittal niet wil samenwerken om een oplossing te vinden, is het echter afgelopen voor de warme lijn in Luik, aldus Marcourt.

Overname

Marcourt vreest dat als er zich een overnemer zou aandienen, ArcelorMittal de installatie niet van de hand zou doen. De Waalse minister wil in dat geval een en ander niet over zijn kant laten gaan.

“Indien ze de installaties niet van de hand doen wanneer we een overnemer hebben, dan zullen we de ontmanteling, herstelling en zuivering van de site eisen, wat voor hen duur zou uitdraaien. Ze gaan geen industriële ruïne in het midden van Luik achterlaten.”

‘Tot 2.000 mensen getroffen’

Marcourt hekelt het “cynisme van een ultraliberale wereld” en ziet reflexen in de staalsector die hij ook in het bankensysteem opmerkte. Er was een sociaal akkoord om opnieuw aan te werven, terwijl de algemeen directeur van de Luikse poot “wist dat hij twee dagen nadien de sluiting zou aankondigen”.

De PS-minister rekende voor dat tussen de 1.500 en 2.000 mensen van dichtbij of veraf getroffen zullen worden door de sluiting van de warme lijn. Het gaat daarbij om de 580 contractuelen van ArcelorMittal in Luik, iets minder dan 300 mensen die verbonden zijn aan onderaannemers, alsook “honderden onrechtstreekse banen”.

Koude lijn

De minister is ook bezorgd over de koude lijn en over de onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling.

“Het vertrouwen is compleet geschonden. De regering verwacht nu duidelijke informatie”, zei hij kort voor de start van de vergadering van de regering in Namen.

Mobiliseren

De socialistische burgemeester van Luik, Willy Demeyer, heeft woensdag opgeroepen tot mobiliseren. Hij roept iedereen om op zich achter de werknemers te scharen.

“Ik heb het gevoel dat er een gebrek aan respect is bij ArcelorMittal voor de inspanningen die de werknemers sinds 2008 leveren en voor de investeringen van de overheden, met name het Waalse Gewest, om de activiteiten in stand te houden.” (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content