Directie en vakbonden bij de producent van graafmachines Caterpillar in Gosselies hadden een week geleden een ontwerp van sociaal akkoord bereikt bij de sluiting van de fabriek. Dat akkoord behandelt zowel de vertrekvoorwaarden als de voorwaarden om de productie en leveringen voort te zetten tot de geplande sluiting volgende zomer. Er zouden zeker nog 200 machines moeten worden geproduceerd.

Maandag en dinsdag konden de arbeiders zich over het ontwerp uitspreken. Er werden 1.355 arbeiders opgeroepen om te stemmen en 1.131 van hen (of 83,4 procent) deden dat ook.

Het eindresultaat: 74,45 procent stemde voor, 24,3 procent was tegen en 1,25 procent van de stemformulieren werd ongeldig verklaard. Maandag werd ook een ontwerpakkoord bereikt voor de bedienden en kaderleden. Dat zal vanaf woensdag worden voorgelegd.

"Het is even belangrijk om ook op dit tweede referendum een positief antwoord te krijgen om de vooruitgang van het sociaal plan te behouden", zegt de directie van Caterpillar. Later zullen de ontwerpakkoorden in cao's worden gegoten en moet minister van Werk Kris Peeters nog het licht op groen zetten voor de gevraagde brugpensioenregeling.

Eerder was er sprake van brugpensioen (SWT) voor de werknemers die minstens 55 jaar waren op het moment van de aankondiging van de sluiting.

Caterpillar kondigde op 2 september vorig jaar aan de productiesite in Gosselies te willen opdoeken. Er staan 2.200 directe banen op het spel. Donderdag zitten vakbonden en directie van de site opnieuw samen

Directie en vakbonden bij de producent van graafmachines Caterpillar in Gosselies hadden een week geleden een ontwerp van sociaal akkoord bereikt bij de sluiting van de fabriek. Dat akkoord behandelt zowel de vertrekvoorwaarden als de voorwaarden om de productie en leveringen voort te zetten tot de geplande sluiting volgende zomer. Er zouden zeker nog 200 machines moeten worden geproduceerd. Maandag en dinsdag konden de arbeiders zich over het ontwerp uitspreken. Er werden 1.355 arbeiders opgeroepen om te stemmen en 1.131 van hen (of 83,4 procent) deden dat ook.Het eindresultaat: 74,45 procent stemde voor, 24,3 procent was tegen en 1,25 procent van de stemformulieren werd ongeldig verklaard. Maandag werd ook een ontwerpakkoord bereikt voor de bedienden en kaderleden. Dat zal vanaf woensdag worden voorgelegd. "Het is even belangrijk om ook op dit tweede referendum een positief antwoord te krijgen om de vooruitgang van het sociaal plan te behouden", zegt de directie van Caterpillar. Later zullen de ontwerpakkoorden in cao's worden gegoten en moet minister van Werk Kris Peeters nog het licht op groen zetten voor de gevraagde brugpensioenregeling. Eerder was er sprake van brugpensioen (SWT) voor de werknemers die minstens 55 jaar waren op het moment van de aankondiging van de sluiting. Caterpillar kondigde op 2 september vorig jaar aan de productiesite in Gosselies te willen opdoeken. Er staan 2.200 directe banen op het spel. Donderdag zitten vakbonden en directie van de site opnieuw samen