De cijfers werden na het sluiten van Wall Street bekendgemaakt.

Afgelopen kerstperiode werden iets meer iPhones verkocht dan in dezelfde periode van 2014.

Er werd in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar een nettowinst geboekt van ruim 18,3 miljard dollar (16,9 miljard euro) op een omzet van meer dan 75,8 miljard dollar. Apple verkocht in de afgelopen periode wereldwijd 74,8 miljoen iPhones, slechts iets meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, toen er 74,5 miljoen werden verkocht. Het gaat om de zwakste stijging sinds de lancering de eerste versie van de smartphone in 2007.

De iPhones zijn voor Apple het belangrijkste product, waardoor de evolutie van de verkoop op de voet wordt gevolgd. Analisten verwachten zelfs een daling van de verkoop in het huidige kwartaal, wat onuitgegeven zou zijn.

CEO verwacht omzetdaling

Apple-CEO Tim Cook verklaarde na de bekendmaking van de resultaten zelf ook dat de iPhone-verkoop waarschijnlijk zal dalen. Apple gaf zelf ook aan voor het lopende kwartaal op een omzet van 50 miljard tot 53 miljard dollar te rekenen. Dat zou de eerste omzetdaling voor het Amerikaanse bedrijf zijn in meer dan tien jaar. Apple voelt onder meer de zwakkere vraag in China en andere opkomende landen en de concurrentie van rivaliserende producenten van smartphones. Verder heeft het bedrijf last van de dure dollar. Ongeveer 66 procent van de omzet wordt in het buitenland behaald.

De verkoop van Apple Watches brak, volgens de mededeling van Apple, records. De verkoop van iPads daalde echter met een kwart tot ruim 16 miljoen, en ook de verkoop van Mac-computers ging met 4 procent omlaag, tot 5,3 miljoen stuks.

(Belga/RR)

De cijfers werden na het sluiten van Wall Street bekendgemaakt. Afgelopen kerstperiode werden iets meer iPhones verkocht dan in dezelfde periode van 2014.Er werd in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar een nettowinst geboekt van ruim 18,3 miljard dollar (16,9 miljard euro) op een omzet van meer dan 75,8 miljard dollar. Apple verkocht in de afgelopen periode wereldwijd 74,8 miljoen iPhones, slechts iets meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, toen er 74,5 miljoen werden verkocht. Het gaat om de zwakste stijging sinds de lancering de eerste versie van de smartphone in 2007. De iPhones zijn voor Apple het belangrijkste product, waardoor de evolutie van de verkoop op de voet wordt gevolgd. Analisten verwachten zelfs een daling van de verkoop in het huidige kwartaal, wat onuitgegeven zou zijn. Apple-CEO Tim Cook verklaarde na de bekendmaking van de resultaten zelf ook dat de iPhone-verkoop waarschijnlijk zal dalen. Apple gaf zelf ook aan voor het lopende kwartaal op een omzet van 50 miljard tot 53 miljard dollar te rekenen. Dat zou de eerste omzetdaling voor het Amerikaanse bedrijf zijn in meer dan tien jaar. Apple voelt onder meer de zwakkere vraag in China en andere opkomende landen en de concurrentie van rivaliserende producenten van smartphones. Verder heeft het bedrijf last van de dure dollar. Ongeveer 66 procent van de omzet wordt in het buitenland behaald. De verkoop van Apple Watches brak, volgens de mededeling van Apple, records. De verkoop van iPads daalde echter met een kwart tot ruim 16 miljoen, en ook de verkoop van Mac-computers ging met 4 procent omlaag, tot 5,3 miljoen stuks. (Belga/RR)