Het gerecht heeft de zwarte markt achter tientallen Antwerpse juweliers blootgelegd. Dat schrijft De Tijd. De verdachten, die banden hebben met de Italiaanse maffia, liepen toevallig in het vizier via een ander onderzoek naar een btw-carroussel. Ze zouden anders nooit gesnapt zijn, aangezien ze officieel geen bedrijf hadden in België.

De boekhouding van Antwerpse juweliers is vaak vakkundig vervalst. Het is dan ook uitzonderlijk dat het Antwerpse gerecht een grote zwarte handel heeft kunnen blootleggen achter tientallen winkels, zo schrijft De Tijd.

De verdachten, juwelenverkopers uit Arezzo, leverden officieel hun sieraden aan twee bedrijven in het Verenigd Koninkrijk. Het gerecht ontdekte echter dat de verkoop aan die firma's opgezet spel was en dat ze de bedrijven zelf hadden opgericht. Het waren postbusfirma's op een adres in Londen, waar nog 600 andere bedrijven hun adres hadden. Ze moesten in Italië geen btw betalen omdat ze hun waren naar een ander EU-land verstuurden, en konden in Groot-Brittannië jarenlang onder de radar blijven.

In werkelijkheid smokkelden de Italianen grote zakken met sieraden naar Antwerpen, waar ze enkel een anoniem kantoortje nodig hadden en een secretaresse om hen bij te staan. Ze konden zo, volledig in het zwart en aan lagere prijzen, tientallen juwelenzaken bevoorraden. Verschillende zaken hebben de fraude al toegegeven aan de onderzoeksrechter; bij meerdere winkels zijn al juwelen in beslag genomen. Van de zes hoofdverdachten, vooral Italianen, zijn er dit jaar twee uitgeleverd aan ons land via een Europees Aanhoudingsbevel.


Het gerecht heeft de zwarte markt achter tientallen Antwerpse juweliers blootgelegd. Dat schrijft De Tijd. De verdachten, die banden hebben met de Italiaanse maffia, liepen toevallig in het vizier via een ander onderzoek naar een btw-carroussel. Ze zouden anders nooit gesnapt zijn, aangezien ze officieel geen bedrijf hadden in België. De boekhouding van Antwerpse juweliers is vaak vakkundig vervalst. Het is dan ook uitzonderlijk dat het Antwerpse gerecht een grote zwarte handel heeft kunnen blootleggen achter tientallen winkels, zo schrijft De Tijd. De verdachten, juwelenverkopers uit Arezzo, leverden officieel hun sieraden aan twee bedrijven in het Verenigd Koninkrijk. Het gerecht ontdekte echter dat de verkoop aan die firma's opgezet spel was en dat ze de bedrijven zelf hadden opgericht. Het waren postbusfirma's op een adres in Londen, waar nog 600 andere bedrijven hun adres hadden. Ze moesten in Italië geen btw betalen omdat ze hun waren naar een ander EU-land verstuurden, en konden in Groot-Brittannië jarenlang onder de radar blijven. In werkelijkheid smokkelden de Italianen grote zakken met sieraden naar Antwerpen, waar ze enkel een anoniem kantoortje nodig hadden en een secretaresse om hen bij te staan. Ze konden zo, volledig in het zwart en aan lagere prijzen, tientallen juwelenzaken bevoorraden. Verschillende zaken hebben de fraude al toegegeven aan de onderzoeksrechter; bij meerdere winkels zijn al juwelen in beslag genomen. Van de zes hoofdverdachten, vooral Italianen, zijn er dit jaar twee uitgeleverd aan ons land via een Europees Aanhoudingsbevel.