De Antwerpse Haven overweegt een participatie in NMBS Logistics, het verlieslatende goederenfiliaal van de NMBS.

"Wij zeggen geen neen tegen een participatie in NMBS Logistics", klinkt het bij het Antwerpse Havenbedrijf. "Maar een 'ja' is evenmin mogelijk als we geen inzicht in de cijfers hebben. Dat is nu niet het geval."

De zoektocht naar een partner voor NMBS Logistics is begonnen nu de raden van bestuur bij NMBS en NMBS Holding de goederendochter in de etalage zetten. In de jongste weken maakten kranten al melding van interesse vanwege Deutsche Bahn. Op dit moment is in het goederenbedrijf nog voor 93 procent in handen van NMBS. De rest van de aandelen zit bij NMBS Holding.

De rendabiliteitsproblemen bij NMBS Logistics slepen al jaren aan. In 2011 bedroeg het verlies 185 miljoen euro. In de loop van vorig jaar werd duidelijk dat het bedrijf ondanks een herstructureringsplan zijn problemen niet onder controle kreeg. Een bod van NMBS Logistics om een aantal cruciale activiteiten zoals de rangeeractiviteiten in de Antwerpse haven over te nemen, raakte nooit voorbij de onderhandelingstafel.

Vorige week probeerde minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) de havenbedrijven aan te sporen tot een initiatief, al dan niet samen met de NMBS. De Antwerpse haven onderzoekt nu de mogelijkheden, maar heeft nog geen concreet aanbod gedaan.
(H.B./R.B.)

De Antwerpse Haven overweegt een participatie in NMBS Logistics, het verlieslatende goederenfiliaal van de NMBS."Wij zeggen geen neen tegen een participatie in NMBS Logistics", klinkt het bij het Antwerpse Havenbedrijf. "Maar een 'ja' is evenmin mogelijk als we geen inzicht in de cijfers hebben. Dat is nu niet het geval." De zoektocht naar een partner voor NMBS Logistics is begonnen nu de raden van bestuur bij NMBS en NMBS Holding de goederendochter in de etalage zetten. In de jongste weken maakten kranten al melding van interesse vanwege Deutsche Bahn. Op dit moment is in het goederenbedrijf nog voor 93 procent in handen van NMBS. De rest van de aandelen zit bij NMBS Holding. De rendabiliteitsproblemen bij NMBS Logistics slepen al jaren aan. In 2011 bedroeg het verlies 185 miljoen euro. In de loop van vorig jaar werd duidelijk dat het bedrijf ondanks een herstructureringsplan zijn problemen niet onder controle kreeg. Een bod van NMBS Logistics om een aantal cruciale activiteiten zoals de rangeeractiviteiten in de Antwerpse haven over te nemen, raakte nooit voorbij de onderhandelingstafel. Vorige week probeerde minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) de havenbedrijven aan te sporen tot een initiatief, al dan niet samen met de NMBS. De Antwerpse haven onderzoekt nu de mogelijkheden, maar heeft nog geen concreet aanbod gedaan. (H.B./R.B.)