Antwerps voedsel voor Expo Milaan

© belga

China en Zuid-Korea worden almaar belangrijker als exportmarkten voor Belgisch voedsel. Een delegatie uit de provincie Antwerpen gebruikt Expo Milaan om dat lekkers in het Verre Oosten.

Het is de ‘Antwerpse Week’ in het Belgisch paviljoen op een vochtig hete Expo Milaan, en vandaag verzamelden er een honderdtal mensen uit de provincie. Via allerlei thema’s kwamen ze in aanraking met voeding, het hoofdthema van de Expo, samen met duurzame ontwikkeling.

Het initiatief valt duidelijk in de smaak bij de deelnemers. Marcel Laeremans, gedelegeerd bestuurder van de varkensslachterij NV Bens, troonde zelfs een delegatie Zuid-Koreanen mee. “Sinds eind januari 2014 is de export van varkensvlees naar Rusland gestopt. Premier Vladimir Poetin heeft die maatregel onlangs verlengd, tot augustus volgend jaar. Rusland betekende 30 procent van onze export. Maar moeilijk gaat ook. We zoeken andere exportmarkten, zoals China, de Filipijnen en Zuid-Korea. In dat laatste land willen we onze export verhogen van 4 tot 5 procent vandaag, naar een tiende”. En dus nodigde Marcel Laeremans een delegatie uit Zuid-Korea uit, voor enkele dagen naar België, de trip naar Expo Milaan incluis.

Varkens voor China

Maar al even belangrijk voor de business is de joint venture die de NV Bens, een dochter van de landbouwgroep Vanden Avenne, sloot met de varkensslachter Noordvlees Van Gool uit Kalmthout. Het duo bouwt een gloednieuwe slachterij in Oevel bij Westerlo. “Daarmee zullen we een capaciteit hebben van 3,5 miljoen geslachte varkens op jaarbasis, op een markt van 11 miljoen”, telt Dirk Nelen, gedelegeerd bestuurder van Noordvlees Van Gool. De combinatie krijgt de naam NV Sus Campiniae, Latijn voor ‘Kempens varken’. “We werken in een zeer kapitaalintensieve sector, met krappe marges”, zegt Dirk Nelen. “We spreken over een investering van 35 miljoen euro, die door de twee partijen wordt gedeeld. Maar we behouden wel beide afzonderlijk onze aankoop en handel.”

Voor Noordvlees Van Gool is dat bijvoorbeeld een belangrijke handelsactiviteit in China. “We hebben, als tweede Belgische onderneming na Westvlees, een erkenning voor de invoer van ons varkensvlees in China. Varkens zijn het meest gegeten vlees in China. De import zou naar verwachting met een kwart moeten klimmen. Chinezen zijn bezeten door voedselveiligheid. De Chinese consument, die het kan betalen, zal enkel importvlees eten. En Belgisch varkensvlees staat voor kwaliteit.”

Rundsperma voor China

Voedselveiligheid was dan ook niet verwonderlijk het centrale thema van de provinciale dag. En weer wijst de weg voor een groot deel richting China. Philippe Houdart is chief veterinary officer bij het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid. Hij hield een voordracht over de kwaliteitseisen in België. “Je zou de dioxinecrisis van 1999, tussen haakjes, een goede zaak kunnen noemen. We zijn toen van nul heropgestart, met een volledige controle van de voedselveiligheid.”

Hij ging dat vorig jaar zelfs twee keer uitleggen in China, aan collega’s uit gelijkaardige ministeries. “Uiteraard bezoeken we ook andere landen. Maar China is een van onze prioritaire markten”, beklemtoont de ‘hoogste dierenarts’ van het land. “Die export naar China is relatief nieuw. Zeven jaar geleden ging het om kruimels. Maar we hebben nu bilaterale akkoorden voor de uitvoer van varkensvlees, melk en peren. Ook rundsperma wordt steeds interessanter. Chinezen zijn gek op het sperma van het wit-blauwe ras. We hebben een centrum voor kunstmatige inseminatie in Ciney, en van daaruit wordt het sperma wereldwijd geëxporteerd”.

Toch wijzen die bilaterale akkoorden ook op een probleem. Met Brazilië wordt de laatste hand gelegd aan een invoerakkoord voor peren. Het maakt de plotse verschuiving van export, zoals met peren die door de Russische boycot werden getroffen, niet evident. Canada en weldra Brazilië zijn nieuwe markten, maar daarmee moet eerst worden onderhandeld over invoerakkoorden.

Groter dan Zaventem

Het is een probleem dat zich wat minder stelt voor de veilingen. Ook daarin, met verse groenten en fruit, is de provincie Antwerpen koploper. De veiling van Hoogstraten staat sterk in aardbeien, paprika en tomaten. De veiling in Sint-Katelijne-Waver, Belorta, heeft een veel breder pallet. “Noem ons maar de Rungis voor Noord-Europa”, oordeelt directeur Chris De Pooter, met een knipoog naar de vroegmarkt van Parijs. “We zijn goed voor 450 miljoen kilo groenten en fruit op jaarbasis, weliswaar vooral in een straal van 600 kilometer rond de veiling. In eigen land leveren we onder meer aan Carrefour en Delhaize. Maar we zijn hier in Milaan vooral voor de netwerking in de provincie. De grote contracten met onze klanten sluiten we doorgaans af in april en mei. In mei hebben we onze grote klanten al eens naar de Expo gebracht, waar we die in een gewoon jaar voor een driedaagse uitnodigen op onze veilingen.”

Met Belorta gaat het ook bijzonder goed. De veiling breidt met 50 hectare uit, met een terrein specifiek voor exotische citrusvruchten. Een aanzienlijke investering, want daarmee vergroot de veiling met bijna de helft, tot 160 hectare. “We worden dan groter dan de luchthaven van Zaventem met haar 120 hectare”, grinnikt directeur Chris De Pooter.

Maar waren er dan ook Italiaanse klanten voor het evenement? De vleesverwerker Sopraco uit Geel zocht inderdaad Italiaanse klanten voor zijn kalfsvlees. Maar dat viel wat mager uit. “Italianen zijn weliswaar verzot op kalfsvlees”, zegt Tim Neyrinck, verkoopdirecteur voor Zuid-Europa. “We zijn al zeer actief in Italië, dat goed is voor 5 tot 10 procent van onze export, en daarmee op de vierde plaats staat. Maar de jongste jaren is onze Italiaanse omzet gedaald door de recessie. En onze Italiaanse klanten konden zich moeilijk midden in de week vrij maken. We moeten steeds meer een verhaal bouwen rond ons kalfsvlees, en dat kunnen we onder meer doen via het thema voedselveiligheid.”

Misschien moet het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid maar gauw een bilateraal akkoord met China over kalfsvlees onderhandelen.

Wolfgang Riepl in Milaan

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content