CVS zet de verkoop van tabaksproducten vanaf oktober stop in alle 7600 vestigingen in de VS, meldt de Wall Street Journal (WSJ) woensdag.

De winkelketen heeft berekend dat het bannen van de sigaret ongeveer 2 miljard dollar (1,5 miljard euro minder omzet) per jaar zal kosten. Dat zou dit jaar zes tot negen dollarcent per aandeel schelen, en ongeveer 17 dollarcent per aandeel vanaf volgend jaar. CVS kan op een jaaromzet van ruim 123 miljard dollar rekenen.

Minder omzet of niet, volgens CEO Larry Merlo strookt de verkoop van tabak eenvoudigweg niet met de visie van een drogisterij. "Sigaretten horen niet thuis in een omgeving waar gezondheidszorg aan de orde van de dag is," liet de 58-jarige Merlo optekenen. "Dit is de juiste stap op het juiste moment om ons in staat te stellen mensen op weg te helpen naar een betere gezondheid," voegde hij eraan toe.

Volgens een raming van de overheid sterven er in de VS jaarlijks 480.000 mensen aan de gevolgen van het roken. Hoewel het aantal volwassen rokers in de VS in bijna vijftig jaar gedaald is van 42 procent tot 18 procent, blijkt er de laatste tien jaar van een verdere afname nauwelijks sprake te zijn. De winkelketen pleit daarom voor doeltreffende maatregelen door onder meer sigaretten minder makkelijk verkrijgbaar te maken.

Drogisterijen zijn evenwel niet de populairste locaties waar rokers hun sigaretten kopen. Volgens een peiling van Euromonitor International werd van de 290 miljard sigaretten die in 2012 in de VS verkocht werden, slechts 3,6 procent aan de man gebracht via een apotheek of drogisterij. Bijna de helft (47 procent) van de sigaretten werd verkocht in tankstations, 21,1 procent in tabakswinkels en 15,9 procent in andere winkels. (BO)

CVS zet de verkoop van tabaksproducten vanaf oktober stop in alle 7600 vestigingen in de VS, meldt de Wall Street Journal (WSJ) woensdag. De winkelketen heeft berekend dat het bannen van de sigaret ongeveer 2 miljard dollar (1,5 miljard euro minder omzet) per jaar zal kosten. Dat zou dit jaar zes tot negen dollarcent per aandeel schelen, en ongeveer 17 dollarcent per aandeel vanaf volgend jaar. CVS kan op een jaaromzet van ruim 123 miljard dollar rekenen.Minder omzet of niet, volgens CEO Larry Merlo strookt de verkoop van tabak eenvoudigweg niet met de visie van een drogisterij. "Sigaretten horen niet thuis in een omgeving waar gezondheidszorg aan de orde van de dag is," liet de 58-jarige Merlo optekenen. "Dit is de juiste stap op het juiste moment om ons in staat te stellen mensen op weg te helpen naar een betere gezondheid," voegde hij eraan toe.Volgens een raming van de overheid sterven er in de VS jaarlijks 480.000 mensen aan de gevolgen van het roken. Hoewel het aantal volwassen rokers in de VS in bijna vijftig jaar gedaald is van 42 procent tot 18 procent, blijkt er de laatste tien jaar van een verdere afname nauwelijks sprake te zijn. De winkelketen pleit daarom voor doeltreffende maatregelen door onder meer sigaretten minder makkelijk verkrijgbaar te maken. Drogisterijen zijn evenwel niet de populairste locaties waar rokers hun sigaretten kopen. Volgens een peiling van Euromonitor International werd van de 290 miljard sigaretten die in 2012 in de VS verkocht werden, slechts 3,6 procent aan de man gebracht via een apotheek of drogisterij. Bijna de helft (47 procent) van de sigaretten werd verkocht in tankstations, 21,1 procent in tabakswinkels en 15,9 procent in andere winkels. (BO)