‘Alternatieven om extra loonkosten te vermijden tijdens stroomonderbreking’

© istock

Werknemers die tijdens een stroomonderbreking niet kunnen werken, moeten normaal gezien gewoon betaald worden. Dat meldt het hr-dienstenbedrijf SD Worx. Het adviseert werkgevers om op tijd werk te maken van alternatieve oplossingen, zoals flexibele uurroosters.

In vele bedrijven zal bij een eventuele stroomonderbreking het principe van een ‘onvolledige arbeidsdag’ gelden. Dat betekent dat werknemers die door de stroomonderbreking zonder werk vallen, gewoon doorbetaald worden. Bovendien moet de werkgever bij gebrek aan alternatief zijn personeel gewoon naar huis sturen.

Volgens SD Worx zijn er alternatieven om die extra loonkosten te vermijden, ‘die bovendien bovenop de kosten van productieverlies komen’, zegt woordvoerder Dirk van Bastelaere.

Zo kan er in overleg afgesproken worden dat werknemers op de dag van de stroomonderbreking vakantie opnemen. Een ander alternatief is werken met flexibele uurroosters, waarbij maximaal buiten de stroomloze periode gewerkt wordt. “Daarvoor is echter een wijziging van het arbeidsreglement nodig”, zegt SD Worx, dat werkgevers oproept daar op tijd werk van te maken.

Tijdelijke werkloosheid door overmacht is nog een mogelijkheid, maar dan mag de werknemer de hele dag niet werken en moet de werkgever ‘bewijzen dat hij er alles aan gedaan heeft’ om toch te kunnen laten werken. Zo’n scenario lijkt vooral geschikt in bedrijven met avondshifts, klinkt het.

Volgens het afschakelplan worden regio’s nooit langer dan drie uur zonder stroom gezet. De afschakeling vindt ook plaats op momenten dat het stroomverbruik het grootst is (doorgaans tussen 17 en 20 uur). De bevolking van de getroffen regio’s wordt ten laatste de dag voordien op de hoogte gebracht. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content