Het enthousiasme over de ontwikkeling van een universeel supergriepvaccin aan de Gentse universiteit is flink bekoeld.

Het vaccin, dat aan de Gentse universiteit werd ontdekt, zou jaarlijkse inentingen overbodig maken en ook beschermen tegen pandemische griepsoorten. Het was een idee van professor Walter Fiers, die de ontwikkeling voortzette met een groep wetenschappers rond Xavier Saelens van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en de UGent.

Sinds 2008 is het licentierecht in handen van het Franse Sanofi, dat het vaccin echter lager op de prioriteitenlijst heeft geplaatst. "Sanofi houdt het voorlopig nog altijd on hold", geeft Saelens toe. "Hun focus is wat verschoven naar een minder risicohoudend, breed maar niet-universeel vaccin. En wat steeds meer speelt, is het feit dat het octrooi al dateert van 1998. De exclusiviteit voor zo'n product loopt dus hoogstens tot 2018 of 2019. Dat zal er snel zijn, terwijl het allicht nog 5 à 10 jaar duurt voor het vaccin op punt staat."

Toch zal het universeel vaccin er komen, 'in een of andere vorm', benadrukt Saelens. Het wordt dan veeleer een combinatie van delen van het griepvirus, naar analogie met aidsremmers die vaak uit meerdere producten bestaan.

Het enthousiasme over de ontwikkeling van een universeel supergriepvaccin aan de Gentse universiteit is flink bekoeld.Het vaccin, dat aan de Gentse universiteit werd ontdekt, zou jaarlijkse inentingen overbodig maken en ook beschermen tegen pandemische griepsoorten. Het was een idee van professor Walter Fiers, die de ontwikkeling voortzette met een groep wetenschappers rond Xavier Saelens van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en de UGent. Sinds 2008 is het licentierecht in handen van het Franse Sanofi, dat het vaccin echter lager op de prioriteitenlijst heeft geplaatst. "Sanofi houdt het voorlopig nog altijd on hold", geeft Saelens toe. "Hun focus is wat verschoven naar een minder risicohoudend, breed maar niet-universeel vaccin. En wat steeds meer speelt, is het feit dat het octrooi al dateert van 1998. De exclusiviteit voor zo'n product loopt dus hoogstens tot 2018 of 2019. Dat zal er snel zijn, terwijl het allicht nog 5 à 10 jaar duurt voor het vaccin op punt staat." Toch zal het universeel vaccin er komen, 'in een of andere vorm', benadrukt Saelens. Het wordt dan veeleer een combinatie van delen van het griepvirus, naar analogie met aidsremmers die vaak uit meerdere producten bestaan.