"Het is een flexibele vorm van verloning", zegt woordvoerder Jan Cornelis aan De Tijd. "We zijn geen uitzondering. Tal van andere bedrijven deden het al voor ons." Volgens Cornelis gaat het om een kostenneutrale operatie. "Elke werknemer kiest op vrijwillige basis. We hebben er geen belang bij of het er veel zijn of niet." De werknemers mogen maximaal 15 procent van hun brutoloon aan de huur van een leasewagen spenderen. Ze krijgen weliswaar geen tankkaart.

Beslissing van directie

Het extralegale voordeel is er gekomen op vraag van de vakbonden. Een bedrijfswagen stond twee jaar geleden in het cao-eisenpakket van de bonden, maar de directie had dat voorstel toen afgeschoten. Nu is die beslissing er gekomen op eenzijdig verzoek van de directie, klinkt het.

Bedrijfswagens zijn door hun gunstige fiscale behandeling al jaren een populaire manier van verloning in ons land. De afgelopen jaren schonken ook de Belgische grootbanken 10.000 bedrijfswagens aan hun werknemers als extralegaal voordeel. De denktank OESO tikte ons land deze maand nog op de vingers voor het 'genereuze systeem' van bedrijfswagens.

Cornelis ziet geen graten in de aanmaningen van de OESO. "Het geeft de werknemer de mogelijkheid zijn loon flexibel te besteden", aldus de woorvoerder.

Eerder deze week lekte ook al uit dat de belastingen op vervuilende bedrijfswagen volgend jaar stijgen. De fiscus past volgend jaar de referentiewaarden voor de CO2-uitstoot aan. Wie meer uitstoot dan de norm, krijgt een hoger belastbaar voordeel aangesmeerd. Wie minder uitstoot, krijgt een korting. (Belga/NS)

"Het is een flexibele vorm van verloning", zegt woordvoerder Jan Cornelis aan De Tijd. "We zijn geen uitzondering. Tal van andere bedrijven deden het al voor ons." Volgens Cornelis gaat het om een kostenneutrale operatie. "Elke werknemer kiest op vrijwillige basis. We hebben er geen belang bij of het er veel zijn of niet." De werknemers mogen maximaal 15 procent van hun brutoloon aan de huur van een leasewagen spenderen. Ze krijgen weliswaar geen tankkaart. Het extralegale voordeel is er gekomen op vraag van de vakbonden. Een bedrijfswagen stond twee jaar geleden in het cao-eisenpakket van de bonden, maar de directie had dat voorstel toen afgeschoten. Nu is die beslissing er gekomen op eenzijdig verzoek van de directie, klinkt het. Bedrijfswagens zijn door hun gunstige fiscale behandeling al jaren een populaire manier van verloning in ons land. De afgelopen jaren schonken ook de Belgische grootbanken 10.000 bedrijfswagens aan hun werknemers als extralegaal voordeel. De denktank OESO tikte ons land deze maand nog op de vingers voor het 'genereuze systeem' van bedrijfswagens. Cornelis ziet geen graten in de aanmaningen van de OESO. "Het geeft de werknemer de mogelijkheid zijn loon flexibel te besteden", aldus de woorvoerder. Eerder deze week lekte ook al uit dat de belastingen op vervuilende bedrijfswagen volgend jaar stijgen. De fiscus past volgend jaar de referentiewaarden voor de CO2-uitstoot aan. Wie meer uitstoot dan de norm, krijgt een hoger belastbaar voordeel aangesmeerd. Wie minder uitstoot, krijgt een korting. (Belga/NS)