In Auditorium 2000 op de Brusselse Heizel verzamelden meer dan 1.700 mensen zich om te stemmen over de oprichting van een nieuwe, coöperatieve bank. Met een overweldigende meerderheid van 99 procent werd de oprichting goedgekeurd. De initiatiefnemers hebben zich verzameld in de coöperatieve NewB en hebben de voorbije maanden al 43.000 mensen en meer dan 30 organisaties achter zich kunnen scharen.

De aanzet is daarmee gegeven voor de nieuwe financiële instelling, maar het zal nog een hele tijd duren voor de bank ook effectief haar werkzaamheden zal kunnen beginnen. "Het enthousiasme is groot, maar er is nog veel werk voor de boeg", zegt Marc Bontemps, woordvoerder van NewB.

NewB kan nu op zoek naar het nodige startkapitaal. "We moeten 60 miljoen euro bijeenkrijgen", gaat de woordvoerder verder. "Dat betekent niet noodzakelijk dat we die 60 miljoen ook op een rekening moeten staan hebben, het gaat om 60 miljoen aan engagementen van beleggers."

Niet alleen de coöperanten zullen kunnen investeren in de nieuwe financiële instelling. "Ik ben er vrij zeker van dat veel van hen dat ook zullen doen maar we gaan ook bedrijven en organisaties aanspreken en zogenaamde referentie-aandeelhouders zoeken", aldus Marc Bontemps. "Al is het wel de bedoeling dat het zwaartepunt bij de coöperanten blijft liggen."

Participatie, duurzaamheid en soberheid

Het idee voor de nieuwe financiële instelling groeide tijdens de financiële crisis die de afgelopen jaren woedde. "Bij een aantal mensen overheerste ongeloof", zegt Marc Bontemps. "Het kon toch niet dat er uit deze crisis geen lessen zouden getrokken worden. Bovendien vroegen heel wat mensen zich af hoe het mogelijk was dat het pluriforme Belgische bankenlandschap zo verschraald was geworden dat het bij de banken enkel nog om de beurswinsten leek te draaien."

De reacties op het NewB-initiatief waren volgens de woordvoerder overweldigend. "Vanaf dag één kregen we berichten van mensen die klaarstonden om te investeren. De voorbije maanden hebben we in een 120-tal infosessies aan zo'n 6.000 mensen kunnen uitleggen wat het idee was en uiteindelijk hebben zo'n 43.000 mensen zich als coöperant gemeld, naast een 30-tal organisaties, voornamelijk uit het middenveld."

Als het tot een bank komt, moet die gestoeld zijn op 12 waarden, waaronder participatie, duurzaamheid, soberheid, eenvoud en investeringen in de reële economie. "Triodos is een voorbeeld, zij waren pioniers, maar wij willen ons ruimer opstellen qua klanten en producten," aldus Bontemps. (Belga/AVE)

In Auditorium 2000 op de Brusselse Heizel verzamelden meer dan 1.700 mensen zich om te stemmen over de oprichting van een nieuwe, coöperatieve bank. Met een overweldigende meerderheid van 99 procent werd de oprichting goedgekeurd. De initiatiefnemers hebben zich verzameld in de coöperatieve NewB en hebben de voorbije maanden al 43.000 mensen en meer dan 30 organisaties achter zich kunnen scharen. De aanzet is daarmee gegeven voor de nieuwe financiële instelling, maar het zal nog een hele tijd duren voor de bank ook effectief haar werkzaamheden zal kunnen beginnen. "Het enthousiasme is groot, maar er is nog veel werk voor de boeg", zegt Marc Bontemps, woordvoerder van NewB. NewB kan nu op zoek naar het nodige startkapitaal. "We moeten 60 miljoen euro bijeenkrijgen", gaat de woordvoerder verder. "Dat betekent niet noodzakelijk dat we die 60 miljoen ook op een rekening moeten staan hebben, het gaat om 60 miljoen aan engagementen van beleggers." Niet alleen de coöperanten zullen kunnen investeren in de nieuwe financiële instelling. "Ik ben er vrij zeker van dat veel van hen dat ook zullen doen maar we gaan ook bedrijven en organisaties aanspreken en zogenaamde referentie-aandeelhouders zoeken", aldus Marc Bontemps. "Al is het wel de bedoeling dat het zwaartepunt bij de coöperanten blijft liggen." Participatie, duurzaamheid en soberheidHet idee voor de nieuwe financiële instelling groeide tijdens de financiële crisis die de afgelopen jaren woedde. "Bij een aantal mensen overheerste ongeloof", zegt Marc Bontemps. "Het kon toch niet dat er uit deze crisis geen lessen zouden getrokken worden. Bovendien vroegen heel wat mensen zich af hoe het mogelijk was dat het pluriforme Belgische bankenlandschap zo verschraald was geworden dat het bij de banken enkel nog om de beurswinsten leek te draaien." De reacties op het NewB-initiatief waren volgens de woordvoerder overweldigend. "Vanaf dag één kregen we berichten van mensen die klaarstonden om te investeren. De voorbije maanden hebben we in een 120-tal infosessies aan zo'n 6.000 mensen kunnen uitleggen wat het idee was en uiteindelijk hebben zo'n 43.000 mensen zich als coöperant gemeld, naast een 30-tal organisaties, voornamelijk uit het middenveld." Als het tot een bank komt, moet die gestoeld zijn op 12 waarden, waaronder participatie, duurzaamheid, soberheid, eenvoud en investeringen in de reële economie. "Triodos is een voorbeeld, zij waren pioniers, maar wij willen ons ruimer opstellen qua klanten en producten," aldus Bontemps. (Belga/AVE)