Hansen Transmissions stond de voorbije weken meermaals in de belangstelling. De onderneming wil haar fabriek in Edegem verkopen aan de Japanse groep Sumitomo en concentreert zich volledig op de productie van tandwielkisten voor windturbines. Maar die markt blijft kwakkelen. De Deense windturbinebouwer Vestas, een belangrijke klant van Hansen, schrapt 3.000 arbeidsplaatsen, en Hansen Transmissions zelf moest een omzetwaarschuwing de wereld insturen. In plaats van een omzettoename met 5 tot 10 procent stevent het bedrijf af op een omzetvermindering met 10 procent.

In een interview met Trends geeft CEO Alex De Ryck meer uitleg. Hij wijst erop dat de financiële crisis de financiering van windmolenparken zwaar trof, en dat de vooropgestelde marktgroei daardoor fors tegenviel. "Wij waren net massaal aan het investeren in capaciteitsuitbreiding toen de crisis uitbrak. Voor je de handrem hebt opgetrokken, gaat er altijd een bepaalde tijd voorbij."

Daardoor kampt het bedrijf al een hele tijd met een belangrijke overcapaciteit. "Momenteel draaien onze fabrieken op 45 à 50 procent van hun capaciteit", vertelt De Ryck, "De crisis heeft iedereen terug met beide voeten op de grond gezet. We trachten nu veel efficiënter te werken. We opereren veel meer geïntegreerd met onze leveranciers en klanten. Tot 2008 was er geen tijd om na te denken over de supply chain. Alles ging vanzelf. Net als iedereen in de sector is Hansen Transmissions te snel gegroeid."

Op middellange en lange termijn blijft het geloof van Hansen Transmissions in de markt van windenergie intact, beklemtoont De Ryck: "Onze strategie was en is de juiste. Windenergie vertegenwoordigt maar 1,6 procent van de wereldenergieproductie. Dat aandeel zal de komende jaren fors toenemen, geloven wij. Fundamenteel is duurzame energie niet tegen te houden."

Maar op korte termijn zit er voor het bedrijf niet anders op dan de situatie uit te zweten: "We moeten wachten tot de economie heropleeft, de vraag naar elektriciteit groeit en de windmarkt zich herpakt. Voorlopig blijft een echt herstel uit. Onze groei-ambitie blijft onveranderd maar de eerste prioriteit bestaat erin de overcapaciteit weg te werken. Zolang de markt niet vraagt om extra capaciteit, zullen we onze geplande investeringen vertragen of uitstellen. Het heeft geen zin om te investeren in bijkomende overcapaciteit."

Lees het volledige interview met Alex De Ryck van Hansen Transmissions in Trends van 28 oktober.

Hansen Transmissions stond de voorbije weken meermaals in de belangstelling. De onderneming wil haar fabriek in Edegem verkopen aan de Japanse groep Sumitomo en concentreert zich volledig op de productie van tandwielkisten voor windturbines. Maar die markt blijft kwakkelen. De Deense windturbinebouwer Vestas, een belangrijke klant van Hansen, schrapt 3.000 arbeidsplaatsen, en Hansen Transmissions zelf moest een omzetwaarschuwing de wereld insturen. In plaats van een omzettoename met 5 tot 10 procent stevent het bedrijf af op een omzetvermindering met 10 procent. In een interview met Trends geeft CEO Alex De Ryck meer uitleg. Hij wijst erop dat de financiële crisis de financiering van windmolenparken zwaar trof, en dat de vooropgestelde marktgroei daardoor fors tegenviel. "Wij waren net massaal aan het investeren in capaciteitsuitbreiding toen de crisis uitbrak. Voor je de handrem hebt opgetrokken, gaat er altijd een bepaalde tijd voorbij." Daardoor kampt het bedrijf al een hele tijd met een belangrijke overcapaciteit. "Momenteel draaien onze fabrieken op 45 à 50 procent van hun capaciteit", vertelt De Ryck, "De crisis heeft iedereen terug met beide voeten op de grond gezet. We trachten nu veel efficiënter te werken. We opereren veel meer geïntegreerd met onze leveranciers en klanten. Tot 2008 was er geen tijd om na te denken over de supply chain. Alles ging vanzelf. Net als iedereen in de sector is Hansen Transmissions te snel gegroeid." Op middellange en lange termijn blijft het geloof van Hansen Transmissions in de markt van windenergie intact, beklemtoont De Ryck: "Onze strategie was en is de juiste. Windenergie vertegenwoordigt maar 1,6 procent van de wereldenergieproductie. Dat aandeel zal de komende jaren fors toenemen, geloven wij. Fundamenteel is duurzame energie niet tegen te houden." Maar op korte termijn zit er voor het bedrijf niet anders op dan de situatie uit te zweten: "We moeten wachten tot de economie heropleeft, de vraag naar elektriciteit groeit en de windmarkt zich herpakt. Voorlopig blijft een echt herstel uit. Onze groei-ambitie blijft onveranderd maar de eerste prioriteit bestaat erin de overcapaciteit weg te werken. Zolang de markt niet vraagt om extra capaciteit, zullen we onze geplande investeringen vertragen of uitstellen. Het heeft geen zin om te investeren in bijkomende overcapaciteit." Lees het volledige interview met Alex De Ryck van Hansen Transmissions in Trends van 28 oktober.