Albert Heijn ondertekent Belgische gedragscode

© belga

De Nederlandse supermarktketen Albert Heijn ondertekent de Belgische gedragscode met afspraken tussen onder meer landbouwers en supermarktketens.

De ondertekening van de gedragscode komt er na overleg met Vlaams minister-president Kris Peeters. Dat overleg kwam er nadat de Nederlandse keten onder vuur kwam te liggen door de prijzenslag die ze ontketent.

Met name de Vlaamse land- en tuinbouwers trokken enkele weken geleden aan de alarmbel. Door de prijzenslag tussen de supermarktketens staan de prijzen die ze krijgen voor hun producten onder druk.

De land- en tuinbouwers wezen daarbij met de vinger naar de Nederlandse supermarktreus Albert Heijn, die steeds meer vestigingen opent in Vlaanderen. Volgens Piet Vanthemsche, voorzitter van de Boerenbond, kan het niet door de beugel dat voeding gebruikt wordt om consumenten naar supermarkten te lokken.

Na die ‘noodkreet’ vanuit de landbouwsector drong Vlaams minister-president en minister van Landbouw Kris Peeters aan op een overleg met Albert Heijn. Tijdens een overleg met Corné Mulders, algemeen manager van AH België, verwees Peeters naar de bestaande Belgische gedragscode. Die code regelt min of meer de faire relaties tussen aanbieders en kopers in de agrovoedingsketen. Albert Heijn had die code nog niet ondertekend. In het gesprek met Peeters had de supermarktketen beloofd om de code te zullen bestuderen.

Dat is uiteindelijk gebeurd, waarna Albert Heijn de Belgische
gedragscode ,heeft ondertekend. “In de code staan eerlijke handelspraktijken en dus respect tussen de schakels van de agrarische keten centraal. Dit is in lijn met de missie en visie van Albert Heijn in zowel België als Nederland en wat Albert Heijn dag in dag uit doet. Albert Heijn heeft als uitgangspunt dat iedereen die waarde toevoegt in de keten er een goede boterham aan moet kunnen verdienen”, klinkt het.

Kris Peeters reageert tevreden. Hij vindt het ook een goede zaak dat de Nederlandse keten toetreedt tot het bestaande ketenoverleg. “Hoe meer spelers zich inschakelen in de gedragscode en het ketenoverleg, hoe evenwichtiger de agrovoedingsketen is, wat producenten, retail en distributie enkel maar ten goede komt”, aldus de Vlaams minister-president. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content