Liebaert uit Deinze viert in 2012 zijn 125-jarige jubileum. De mediaschuwe familiale producent van elastische stoffen en bandjes voor luxelingerie en andere kledij is een lichtpuntje in donkere tijden voor de textielsector. Maar de vele bedreigingen nopen CEO Alain Liebaert uit zijn schulp te komen.

Liebaert is een wereldtopper in de productie van elastische stoffen en bandjes, voornamelijk voor luxelingerie. Daarnaast produceert het elastische stoffen voor de medische, industriële en sportwereld, en steeds vaker voor bovenkledij en accessoires voor luxemerken als Hermès of Louis Vuitton. Van de Velde, de Belgische marktleider in luxueuze vrouwenlingerie, is een trouwe klant. En gelukkig maar, want het verlies van gereputeerde afnemers als Hugo Boss en Marks & Spencer aan China was een aderlating.

Toch weigert Liebaert om mee te huilen met de wolven die vinden dat de overheid onvoldoende steunt, de hoge loonkosten het bedrijf kapot maken, of China de grote boeman is. "Ik ben een liberaal. May the best man win. Ik verwacht niets van de overheid. Die kan niets doen voor mij. Waar zou ze het geld moeten halen? Ik verschuil me ook niet achter de torenhoge loonkosten. Die helpen onze competitiviteit niet. Maar dit zijn de spelregels waarmee we moeten leven."

"Lonen vertegenwoordigen 30 procent van de kosten. Stel, daar gaat nog 30 procent af via hulp aan de industrie. Dan ben ik 9 procent goedkoper, maar verkoop ik geen meter meer. Ik zou 30 of 40 procent goedkoper moeten zijn om de massaklanten in Europa aan te pakken. Dan spreek ik nog niet van concurreren met Chinezen."

"We hebben 240 werknemers. Dat is constant gebleven doorheen de crisis. We hebben wel, met uitzondering van Frankrijk, geen buitenlandse verkoopkantoren meer. Reculer pour mieux sauter? Ik weet niet of er nog veel te sauteren valt (lacht)."

"We proberen het aantal werknemers stabiel te houden. Mijn vader zei me dat je als bedrijfsleider een sociale functie hebt. We zijn een van de grootste werkgevers van Deinze. Al 100 jaar, dus je hebt een sociale verantwoordelijkheid tegenover pakweg duizend mensen. Zo ben ik altijd opgevoed, en ik verzorg ze goed."

Bert Lauwers

Liebaert uit Deinze viert in 2012 zijn 125-jarige jubileum. De mediaschuwe familiale producent van elastische stoffen en bandjes voor luxelingerie en andere kledij is een lichtpuntje in donkere tijden voor de textielsector. Maar de vele bedreigingen nopen CEO Alain Liebaert uit zijn schulp te komen. Liebaert is een wereldtopper in de productie van elastische stoffen en bandjes, voornamelijk voor luxelingerie. Daarnaast produceert het elastische stoffen voor de medische, industriële en sportwereld, en steeds vaker voor bovenkledij en accessoires voor luxemerken als Hermès of Louis Vuitton. Van de Velde, de Belgische marktleider in luxueuze vrouwenlingerie, is een trouwe klant. En gelukkig maar, want het verlies van gereputeerde afnemers als Hugo Boss en Marks & Spencer aan China was een aderlating. Toch weigert Liebaert om mee te huilen met de wolven die vinden dat de overheid onvoldoende steunt, de hoge loonkosten het bedrijf kapot maken, of China de grote boeman is. "Ik ben een liberaal. May the best man win. Ik verwacht niets van de overheid. Die kan niets doen voor mij. Waar zou ze het geld moeten halen? Ik verschuil me ook niet achter de torenhoge loonkosten. Die helpen onze competitiviteit niet. Maar dit zijn de spelregels waarmee we moeten leven." "Lonen vertegenwoordigen 30 procent van de kosten. Stel, daar gaat nog 30 procent af via hulp aan de industrie. Dan ben ik 9 procent goedkoper, maar verkoop ik geen meter meer. Ik zou 30 of 40 procent goedkoper moeten zijn om de massaklanten in Europa aan te pakken. Dan spreek ik nog niet van concurreren met Chinezen." "We hebben 240 werknemers. Dat is constant gebleven doorheen de crisis. We hebben wel, met uitzondering van Frankrijk, geen buitenlandse verkoopkantoren meer. Reculer pour mieux sauter? Ik weet niet of er nog veel te sauteren valt (lacht)." "We proberen het aantal werknemers stabiel te houden. Mijn vader zei me dat je als bedrijfsleider een sociale functie hebt. We zijn een van de grootste werkgevers van Deinze. Al 100 jaar, dus je hebt een sociale verantwoordelijkheid tegenover pakweg duizend mensen. Zo ben ik altijd opgevoed, en ik verzorg ze goed." Bert Lauwers