Meng is kort na de aankondiging van de deal en de opheffing van haar huisarrest vertrokken naar China. Ze stapte op een vliegtuig met bestemming Shenzhen, zo was op beelden van de Canadese televisie te zien.

De deal is een zogeheten overeenkomst voor uitgestelde vervolging, een alternatief voor berechting. Een procureur stemt dan in met het niet vervolgen als de beklaagde toezegt aan bepaalde eisen te voldoen. De overheid heeft dan effectief wel een aanklacht uitgebracht tegen een verdachte, maar doet daar niks mee. De deal eindigt 1 december 2022 en heeft dan een looptijd gehad van vier jaar.

Eerder op vrijdag bleek een soortgelijke deal al op handen te zijn op basis van stukken ingediend door het ministerie bij een federale rechtbank in Brooklyn, New York. Meng zei tijdens een virtuele zitting van de rechtbank niet schuldig te zijn.

Meng, CFO en dochter van Huawei-stichter Ren Zhengfei, werd in 2018 in Canada gearresteerd. De Verenigde Staten verdachten haar ervan te hebben gelogen over handelscontacten met een bedrijf uit Iran, waar Amerikaanse sancties tegen zijn ingesteld. Zo zou ze de bank HSBC hierover hebben misleid. In afwachting van een eventuele uitlevering aan de VS moest Meng in de Canadese stad Vancouver in huisarrest blijven.

Represailles

De arrestatie van Meng legde veel druk op de verhoudingen tussen China enerzijds en de VS en Canada anderzijds. Kort na de aanhouding zette China twee Canadezen vast. Zij zijn nu ook vrijgelaten en op weg terug naar Canada.

Trudeau zei tijdens een persconferentie dat het vliegtuig met de twee Canadezen het Chinese luchtruim al had verlaten richting Canada.

Kovrig was een voormalige diplomaat, Spavor een ondernemer.

Meng is kort na de aankondiging van de deal en de opheffing van haar huisarrest vertrokken naar China. Ze stapte op een vliegtuig met bestemming Shenzhen, zo was op beelden van de Canadese televisie te zien. De deal is een zogeheten overeenkomst voor uitgestelde vervolging, een alternatief voor berechting. Een procureur stemt dan in met het niet vervolgen als de beklaagde toezegt aan bepaalde eisen te voldoen. De overheid heeft dan effectief wel een aanklacht uitgebracht tegen een verdachte, maar doet daar niks mee. De deal eindigt 1 december 2022 en heeft dan een looptijd gehad van vier jaar. Eerder op vrijdag bleek een soortgelijke deal al op handen te zijn op basis van stukken ingediend door het ministerie bij een federale rechtbank in Brooklyn, New York. Meng zei tijdens een virtuele zitting van de rechtbank niet schuldig te zijn. Meng, CFO en dochter van Huawei-stichter Ren Zhengfei, werd in 2018 in Canada gearresteerd. De Verenigde Staten verdachten haar ervan te hebben gelogen over handelscontacten met een bedrijf uit Iran, waar Amerikaanse sancties tegen zijn ingesteld. Zo zou ze de bank HSBC hierover hebben misleid. In afwachting van een eventuele uitlevering aan de VS moest Meng in de Canadese stad Vancouver in huisarrest blijven.De arrestatie van Meng legde veel druk op de verhoudingen tussen China enerzijds en de VS en Canada anderzijds. Kort na de aanhouding zette China twee Canadezen vast. Zij zijn nu ook vrijgelaten en op weg terug naar Canada.Trudeau zei tijdens een persconferentie dat het vliegtuig met de twee Canadezen het Chinese luchtruim al had verlaten richting Canada. Kovrig was een voormalige diplomaat, Spavor een ondernemer.